Linkovi

Ujedinjena opozicija: Stanje demokratije i ljudskih prava u Srbiji na najnižoj tački


Arhiva - Policija u opremi za razbijanje demonstracija stoji u formaciji ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije tokom antivladinihprotesta u Beogradu, 10. jula 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

BEOGRAD - Stanje demokratije i ljudskih prava u Srbiji je na najnižoj tački u istoriji, što je nesumnjivo neprilagođeno za zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ukazuje se u pismu Udružene opozicije Srbije upućenom predsednicima parlamenata evropskih zemalja.

"Mi više nemamo legitiman parlament, kao što nema predstavnika istinske opozicije u trenutnom sastavu našeg najvišeg narodnog zakonodavnog tela", objašnjava se u pismu čije delove prenosi FoNet i upozorava da je Srbija "upala u novu fazu zarobljavanja države u gotovo svim oblastima društva".

"Tokom vanrednog stanja, politička situacija se još više pogoršala. Pogažen je Ustav Srbije, kao i evropske vrednosti, čime se još jednom potrvrdila ispravnost naše odluke da bojkotujemo ove 'izbore'“, navodi Udružena opozicija Srbije.

"Kao demokratska opozicija, jasno smo stavili do znanja da i proces i rezultat ovih 'izbora' smatramo nelegitimnim", ističe se u pismu i ukazuje na "ogromne nepravilnosti" u izbornom procesu.

"Srbijom danas vlada isključivo Aleksandar Vučić, čija je kontrola apsolutna", stav je Udružene opozicije Srbije, koja pregovore o formiranju nove vlade vidi kao "poslednji čin u farsičnoj predstavi o izigravanju demokratije".

"Bez izuzetka, demokratska opozicija u Srbije danas deluje van parlamenta. Mi smo svesni poteškoća u takvim okolnostima, ali i dalje smo nepokolebljivi u svojoj borbi za prevazilaženje Vučićeve rastuće diktature", poručuje u pismu Udružena opozicija Srbije.

"U tom cilju, odlučili smo se da se okupimo pod krovnom organizacijom koja se zove Udružena opozicija Srbije. Bez obzira na ideološke razlike, mi stojimo ujedinjeni u podršci slobodnom i pravednom društvu u našoj zemlji, izgrađenom na vladavini prava i temeljnom poštovanju demokratije i ljudskih prava, u skladu sa savremenim evropskim vrednostima, standardima i najboljom praksom", ističe se u pismu.

"Takođe smo ujedinjeni u našem čvrstom uverenju da je Vučićev režim nesposoban i nespreman da postigne ove strateške ciljeve", ocenjuje Udružena opozicija Srbije i navodi da je "ovo efektivno zaustavilo svaki pomak prema evropskoj perspektivi Srbije".

"Iskreno smo pozdravili pojačanu pažnju poslanika Evropskog parlamenta o sve većoj krizi u Srbiji i iskoristili bismo priliku da naglasimo da bismo takođe pozdravili vaš budući angažman", naglašava Udružena opozicija Srbije.

U pismu predsednicima parlamenata evropskih zemalja, UOS poručuje da je otvorena da razgovara o političkoj situaciji u Srbiji sa njima i njihovim kolegama putem video konferencije ili alternativnih načina komunikacije.

U tom cilju, "sa poštovanjem bismo vas molili da ovo pismo uputite šefovima parlamentarnih odbora u vašim zemljama nadležnim za spoljne odnose, evropske poslove i ljudska prava, kao i da obavestite sve svoje članove parlamenta o ovom pismu".

"Radujemo se što ćemo konstruktivno sarađivati sa vama na ovom i drugim kritičnim pitanjima koja doprinose jačanju solidarnosti sa narodom Srbije koji pomažu našoj zemlji da se vrati na njen evropski put", zaključuje Udružena opozicija Srbije.

Pismo su potpisali Jovan Jovanović, Zoran Lutovac, Aron Čonka, Slobodan Samardžić, Vuk Jeremić, Slaviša Ristić, Janko Veselinović, Lidija Martinović, Željko Veselinović, Dragan Đilas, Ana Santrač i Djordje Vukadinović.

XS
SM
MD
LG