Linkovi

Saradnik NSA uhapšen zbog kradje kompjuterskih kodova


Jedan radnik na ugovor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) je uhapšen i protiv njega se vodi istraga zbog toga što je prisvojio "strogo poverljive" informacije, saopštio je američki Sekretarijat za pravosuđe.

Osumnjičeni, 51-godišnji Herold Tomas Martin treći iz Glen Bernija u saveznoj držđavi Merilend uhapšen je krajem avgusta, navodi se u saopštenju i dodaje da je Martin prošao najstrožije bezbednosne provere. Sekretarijat za pravosuđe nije naveo prirodu ili količinu prisvojenih informacija, ali se u saopštenju pominje šest dokumenata "dobijenih od osetljivih obaveštajnih izvora, do kojih je jedna vladina agencija došla 2014".

Posle analize, istražitelji su potvrdili da su dokumenta imala oznaku "strogo poverljivo", što znači da bi njihovo neovlašćeno objavljivanje potencijalno moglo da izazove veliku pretnju po nacionalnu bezbednost SAD. Uticajni dnevnik Njujork Tajms objavio je da se radnik na ugovor sumnjiči za krađu osetljivih NSA izvornih kodova namenjenih upadima u kompjuterske sisteme stranih vlada, poput ruske, kineske, iranske i severnokorejske. Tajms je naveo da je on radio za konsultantsku firmu "Buz Alen Hamilton".

XS
SM
MD
LG