Linkovi

Pilot žirokoptera "leteo ispod radara"


Član tima za demontiranje bombi pregleda mali helikopter koji je sleteo na zapadni travnjak Kapitola, 15. aprila 2015.
Član tima za demontiranje bombi pregleda mali helikopter koji je sleteo na zapadni travnjak Kapitola, 15. aprila 2015.

Dag Hjuz, poštar sa Floride koji je malim helikopterom juče sleteo na travnjak ispred Kapitolak, tokom dana će se pojaviti pred sudom dok članovi Kongresa zahtevaju da znaju kako je bilo moguće izvesti to što je Hjuz uradio.

61-godišnji poštar iz Floride uhapšen je zato što se ilegalno spustio malim helikopterom ispred zgrade Kapitola u Vašingtonu.

Turisti na Kapitol Hilu bili su zaprepašćeni kada su videli letelicu, poznatu kao “žirokopter” kako sleće na travnjak nekoliko metara od zgrade Kongresa.

Policija je odmah blokirala taj deo grada, dok su uz pomoć pasa i robotskog detektora pretražili letelicu u strahu od mogućeg postavljenog eksploziva.

List sa Floride, Tampa Bej Tajms. objavio je da se pilot zove Dag Hjuz, i da je želeo da dostavi pisma svih 535 članova Kongresa kako bi skrenuo pažnju na reformu zakona o finansiranju političkih kampanja. Dnevnik je preneo i da je Tajna služba dobila informacije da Hjuz planira da leti ka Vašingtonu. Jedan agent ga je ispitao u Hjuzovoj kući, ali nije preduzeta nikakva akcija.

List javlja da je Hjuz rekao agentu da nije suicidan niti nasilan, i da nema nameru da se sruši i udari u bilo koju od vladinih zgrada. Policija Kapitol Hila, Tajna služba i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost nisu komentarisali jučerašnji incident.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson je izjavio da je osumnjičeni "bukvalno leteo ispod radara."

Dag Hjuz bi tokom dana trebalo da se pojavi pred sudom, dok članovi Kongresa zahtevaju da znaju kako je bilo moguće izvesti to što je Hjuz uradio.

Džonson ističe da "želi da zna sve činjenice" pre nego što se donose odluka o eventualnoj promeni bezbednosnih procedura.

Medjutim, zakonodavci obe partije kažu da su zabrinuti zbog "nedostatka bezbednosti". Demokratski kongresmen Ilajdža Kamings izjavio je da je moglo da dodje do "velike katastrofe" da je na letelici bila bomba.

Republikanski senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline želeo je da zna zbog čega Hjuz nije oboren kao što bi bio slučaj sa mnogim drugim letelicama u slučaju da naruše zonu ograničenog letenja u Vašingtonu.

Sekretar Džonson rekao je da "niko ne želi preuveličane reakcije." "Živimo u demokratiji, nemamo ograde oko svog vazdušniog prostora i zato moramo da pronadjemo pravi balans izmedju života u slobodnom i otvorenom društvu - i zaštite federalnih zgrada."

XS
SM
MD
LG