Linkovi

Hapšenje pomagača terorista u Melburnu


Policijska racija u predgradju Sidneja, 18. septembra 2014. kada je uhapšeno 16 osoba.
Policijska racija u predgradju Sidneja, 18. septembra 2014. kada je uhapšeno 16 osoba.

Australijska policija je uhapsila jednog muškarca na osnovu sumnje da je pokušao da osigura sredstva za američkog državljanina koji se, kako se veruje, bori na strani islamskih ekstremista u Siriji.

23-godišnjak čije ime nije objavljeno uhapšen je danas tokom racije na nekoliko kuća u Melburnu. Australijska federalna policija je saopštila da je osumnjičeni pokušao da prebaci 10,500 dolara Amerikancu koji se bori u Siriji. Veruju da je radio sam i da ne predstavlja neposrednu opasnost za javnost.

Takođe je navedeno da se uhapšeni ne dovodi u vezu sa prošlonedeljnim ubistvom 18-godišnjeg mladića u Melburnu koji je nožem ranio dva policajca.

Premijer Toni Ebot je posle hapšenja izjavio da desetine Australijanaca aktivno podržavaju Islamske ekstremističke grupe u inostranstvu. Australija koja je saveznik Sjedinjenih Država u borbi protiv pripadnika Islamske države u Siriji I Iraku je u stanju visoke pripravnosti zbog eventualnih napada pristalica ekstremista.

Pre dve nedelje pripadnici antiterorističke policijske su tokom racija u Sidneju uhapsili 16 osoba, od kojih se jedna tereti za kovanje zavere za odsecanje glave nedužnim ljudima.

XS
SM
MD
LG