Linkovi

"Oštećeno" voće i povrće na trpezama


Pojedine kompanije pokrenule su inicijativu da odbačeni proizvodi, uglavnom voće i povrće, ipak završe na trpezama potrošača.

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu procenjuje da se oko trećina hrane na svetu baca. Ovde u SAD bacaju se ogromne količine voća i povrća iz samo jednog razloga. Zato što ne izgledaju zadovoljavajuće, odnosno, savršeno.

Svake nedelje Elizabet Benet seče na kriške oko 230 kilograma jabuka, pošto njeni zaposleni – žene beskućnice i bivše zatvorenice – vade sredinu jabuke i odstranjuju trule delove. Elizabet Benet je magistar antropologije hrane i prošlog novembra je, u jednom kulinarskom inkubatoru u Vašintonu, otvorila kompaniju “Fruitcycle”. Njena kompanija pravi voćni čips od jabuka koje su odbačene.

“Do danas smo iskoristili skoro pet tona jabuka, koje bi inače bile bačene”.

Lokalni uzgajivač Met Harš donosi na pijacu svoje “nazovi ružne” jabuke upravo za nju.

“Povrće uzgajamo na 16 hektara, a na drugih 16 voće. Od ukupnog prinosa 10 odsto je ili trulo ili na neki način načeto. Pošto te proizvode ne možemo da ponudimo potrošačima prinuđeni smo da ih bacimo”.

Benet prodaje čips od jabuka malim radnjama u okolini Vašingtona, dok su pregovori sa velikim lancem supermarketa u toku.

“Ljudi ga obožavaju. Čips pravimo od lokalnog voća koje je upravo sazrelo što pravi veliku razliku. Moj cilj je da ga učinim dostupnim u što više prodavnica. To će nam pomoći da spasimo veću količinu jabuka i angažujemo više žena, a istovremeno nastavimo da podižemo svest o bacanju hrane”.

Britni Majninger dobija voće i povrće svake nedelje. Za tu uslugu je pre par meseci angažovala kompaniju “Hungry Harvest”. Evan Lac je prošlog maja postao ko-osnivač te kompanije, pošto je prethodno završio studije.

“Ovaj plavi patlidžan je preveliki, ova tikvica izgrebana i to spade u sve ono što utiče na rangiranje kvaliteta hrane. Ovakvi proizvodi se neće pojaviti u samoposlugama. Ako i budu poslati biće odbačeni. Mi takvo “oštećeno” voće i povrće stavljamo u kese i dostavljamo ih svojim kupcima na vrata”.

Lac te proizvode kupuje od lokalnih farmi i prodavaca na veliko, po nižim cenama, a kako kaže – focus njegove kompanije je više od puke prodaje.

“Svaki put kada isporučimo kesu znamo da smo obezbedili zdravi obrok onima kojima je potreban.”.

“Srećna sam da sam deo njihove misije. Svakako to skuvate, ispasirate. Stvarno nije važno kako izgleda”, kaže jedan od kupaca.

“Hungry Harvest” ima više od 500 pretpatnika i taj broj raste svake nedelje. Osnivači očekuju u narednih godinu dana da taj broj dostigne 5 hiljada.

XS
SM
MD
LG