Linkovi

Uganda optužuje osam novinara za izdaju


Arhiva - Ugandijci čitaju tabloid Red pejper u Kampali, 25. februara 2014.
Arhiva - Ugandijci čitaju tabloid Red pejper u Kampali, 25. februara 2014.

Vlasti Ugande uhapsile su osam viših članova redakcije nacionalnog lista Red pejper i optužile ih za izdaju.

Policija je upala u prostorije lista koji izlazi na engleskom jeziku, u Kampali, i privela novinare, koji su optuženi zbog objavljivanja lažne vesti pethodnog dana.

U vesti se, pozivajući se na neimenovani izbor, kaže da predsednik Ugande, Joveri Museveni, planira svegavanje predsednika Ruande, Pola Kangame.

Osim za izdaju, novinari se terete zbog "nasilne komunikacije i objavljivanja informacija štetnih po nacionalnu bezbednost", rekao je portparol policije Emilijan Kajima za Rojters.

Kajima nije mogao da kaže kada će se novinari pojaviti pred sudom.

Američka posmatračka grupa Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozvala je Ugandu da odmah oslobodi osmoricu.

"Uganda pokušava da zastraši i ućutka novinare i zaposlene u Red pejperu hapšenjima i upadima", rekla je u Njujorku Anđela Kvintal, koordinatorka Afričkog programa. "Izveštavanje o politici nije krivično delo. Novinarima u Ugandi mora biti omogućeno da izveštavaju bez straha od odmazde".

Lokalni mediji, uključujući i Red pejper, izveštavali su ovog meseca o tenzijama između Ugande i susedne Ruande, po pitanju niza ekonomskih i bezbednosnih sporova. Ministarstvo spoljnih poslova Ugande odbacilo je izveštaje i glasine, insistirajući na tome da su odnosi između dve zemlje bez problema.

XS
SM
MD
LG