Linkovi

Udruženja novinara osuđuju izjavu ministra policije o N1


Logo regionalne televizije N1
Logo regionalne televizije N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije su osudili izjavu ministara policije Nebojša Stefanović koji je u razgovoru sa reporterkom N1 tu televiziju nazvao "CIA TV" i etiketirao kao "američku".

Udruženja su u saopštenju ocenila da Stefanović ovakvom izjavom ne samo što etiketira ovu televiziju, već ugrožava bezbednost novinara TV N1.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković vidi nekoliko problema u ovakvim izjavama, jer Srbija se deklarisala kao država koja radi sve što može da se priključi evropskoj porodici država i ne bi trebala da na taj načun sebi dopusti da diskredituje i degradira bilo koji mediji.

"Najteža stvar koju je ministar rekao je da je neki medij deo obaveštajne službe, to bi bilo kao kada bi američki ambasador u razgovoru sa RTS-om, Politikom ili Radio Beogradom, iza kojih stoji država, njima rekao - iza vas stoji Državna bezbednost," kaže Raković i dodaje da po ovoj izjavi ispada da neki novinar ili medij radi za obaveštajnu agenciju.

U saopštenju NUNS i NDNV podsećaju da je manir i drugih najviših predstavnika vlasti, uključujući tu i Aleksandra Vučića, da TV N1 nazivaju "američkom televizijom", što ima za cilj da joj se oduzme legitimitet, ali i da se izvrši pritisak na njenu uređivačku politiku, s obzirom da je u pitanju jedan od retkih velikih medija koji ima kritički otklon prema vlasti.

Predsednik Vučić je u nekoliko navrata takođe nazvao ovu TV stanicu "američkom", a odgovarajući na pitanje da li je spreman da preuzme odgovornost ukoliko se novinarima N1 nešto dogodi, izjavio je da ne napada tu televiziju time što govori istinu.

"Da se desi nešto luksemburškoj televiziji sa američkim kapitalom? Vi ste to rekli... Spreman sam da svaki put govorim istinu, radite na luksemburškoj televiziji sa američkim kapitalom i ja vam čestitam na tome. Da li vas ljudi gledaju ili ne? Izgleda da neće da vas gledaju i to je vaš problem, neću ja da snosim odgovornost za vaš poslovni neuspeh," rekao je Vučić u izjavi za N1.

Pošto se Vučić zalaže za privlačenje što većeg broja stranih investitora u Srbiju, postavlja se pitanje zašto bi za očigledno zdravu investiciju bilo bitno da li dolazi iz Kine, Indije ili SAD.

"Predsednik Vučić stalno potencira i hvali se stranim investicijama. U TV N1 je zaposleno oko 150 novinara, zar to nije dobra investicija," pita Raković.

Udruženja ocenjuju ove poteze političara kao još jedan dokaz da su predstavnici izvršne vlasti protivnici medijskih sloboda i da imaju za cilj da ukinu ili marginalizuju svako kritičko mišljenje u zemlji i onemoguće dijalog o bilo kom političkom i društvenom pitanju.

XS
SM
MD
LG