Linkovi

Udisanje vitamina - dobra ili loša ideja?


Mario Dalek, suosnivač kompanije "Udahni zdravlje"
Mario Dalek, suosnivač kompanije "Udahni zdravlje"

Jedna kompanija iz Los Anđelesa tvrdi da pretvara loše navike ljudi u dobre, uz pomoć različitih vrsta vitaminskih zamena koje mogu da se udišu. Ali medicinski stručnjaci kažu da ne postoje studije koje pokazuju da je udisanje hranljivih sastojaka bolje od uzimanja vitaminskih tableta ili jedostavno dobre ishrane.

Vitamini i zamene za hranu su biznis u vrednosti od 13.4 milijarde dolara godišnje. Većina tih pilula se žvaće ili guta. Sada oni mogu da se udišu. Ovi tanki, metalni raspršivači iz “Udahni zdravlje”, biotehnološke kompanije sa Beverli Hilsa, ispuštaju vaporizovane vitamine, kofein ili melatonin.

“Naša kompanija zapravo ima za cilj da podigne svet u novo doba funkcionalne inhalacije. Možemo da izgradimo proizvode oko mikronutrienata i dobrih sastojaka”, navodi Daniel Volf Šapiro, direktor kompanije "Udahni zdravlje"

Kompanija tvrdi da farmaceutski Be vitamini u tečnom stanju mogu da se pretvore u paru koja zadržava hranljive vrednosti i može da bude brzo absorbovana u telu.

“Angažovali smo laboratoriju, SN Labs iz Santa Ane, u Kaliforniji i zatražili da sprovedu test kako bi dokazali da se tečni vitamini uspešno pretvaraju u gasovito stanje. To znači da su sastojci, dodati molekuli, vitamin i drugi, bili prisutni u tečnom ali i u gasovitom stanju”, ističe su-osnivač kompanije Mario Danek.

Vlasnik apoteke Dejvid Jašar prodaje raspršivače u svojoj prodavnici i kaže da se inhalator za spavanje, koji sadrži hormon melatonin, najbolje prodaje.

“Imamo mnogo pacijenata koji dolaze zbog džet-lega. Oni se žale da melatonin izaziva glavobolje i uspavanost sledećeg dana. Ono što smo shvatili u vezi sa tim prizvodom, sa melatonin proizvodom posebno, je da ne izaziva sporedne efekte i deluje mnogo brže u roku od 10 do 15 minuta i možete mirno da spavate. Probudite se osveženi.”

Ali, da li je udisanje vitamina, pravi način?

“Veoma je neprirodno da se to radi kroz pluća. Za vitamine je predviđeno da zapravo budu progutani. Bilo da ima ili nema dobrobiti, nisam video ni jednu kontrolnu studiju koja bi rekla da li je to dobrobit ili rizik ali medicina je dobrim delom nauka, dok je takođe dobrim delom zdrav razum”, upozorava pulmonolog Stiven Tabak.

Naravno, zdravorazumski način da unesete svoju dnevnu dozu vitamina i minerala je da se kvalitetno hranite.

XS
SM
MD
LG