Linkovi

UBS da plati kaznu od milijardu i po dolara


Švajcarska banka UBS platiće međunarodnim regulatorima kaznu od milijardu i po dolara, posle priznanja da je lažno utvrdjivala globalne kamate na zajmove.

UBS je danas pristao da plati kazne američkim, britanskim i švajcarskim vlastima i da prizna krivicu po optužbi za prevaru u Sjedinjenim Državama. Američki i britanski regulatori su prošlog juna već izrekli kaznu britanskoj banci „Barklejs“ od 450 miliona dolara, na osnovu iste optužbe.

Pod istragom su još neke finansijske institucije i regulatori proveravaju na koji način su njihovi ugovori uticali na osnovnu kreditnu kamatu poznatu pod imenom „libor“, što je skraćenica za „londonsku međubankarsku ponuđenu kamatu“. „Libor“ se koristi u celom svetu za određivanje kamatnih stopa u finansijskim transakcijama u vrednosti od preko 300 hiljada milijardi dolara.

Istražitelji su saopštili da je manipulisanje UBS-a sa „libor“ kamatnom stopom bilo usredsređeno na njegov japanski ogranak. Trgovci su od 2005. do 2010. nastojali da povećaju profit i sakriju finansijske probleme švajcarske banke 2008. godine - podnoseći lažne podatke za proračun „libora“. Jedan od finansijskih trgovaca je čak ponudio svom službeniku 100 hiljada dolara za pomoć u održavanju niske stope „libora“.
XS
SM
MD
LG