Linkovi

Ubijeni Hamza i Safija - udarac za ID


Dvojica "pojedinaca od velike važnosti" unutar ekstremističke grupe Islamska država ubijena su u američkom vazdušnom napadu na zgradu te terorističke organizacije u Iraku.

Portparol američke vojske u Bagdadu pukovnik Stiv Voren izjavio je da su u napadu pre pet dana, 13. maja, ubijeni Abu Hamza i Abu Safija, ali i još jedna osoba.

Voren je rekao da je Abu Hamza, nekadašnji pripadnik al-Kaide u Iraku, planirao i izvodio napade na Amerikance tokom rata u Iraku, koji je završen 2011. godine. Prema njegovim rečima, Abu Hamza je takođe bio odgovoran za koordinisanje boraca Islamske države, pojačanja i finansiranje u Iraku. Abu Safija se okrivljuje za organizovanje napada hemijskim oružjem u dolini Eufrata u Iraku.

Voren je saopštio da su SAD od početka 2015. ciljano usmrtile više od 120 boraca od "velike važnosti" za Islamsku državu. On je međutim naglasio da su borci Islamske države u poslednjih nekoliko dana preuzeli odgovornost za napade unutar i oko Bagdada, u kojima je prošle nedelje stradalo 140 osoba.

XS
SM
MD
LG