Linkovi

Ubedljva pobeda francuskog predsednika Makrona na parlamentarnim izborima


Francuski predsednik Emanuel Makron sa suprugom Brižit Markon glasa u prvom krugu palramentarnih izbora, 11. juna 2017.

Novajlija na političkoj sceni Francuske, partija Republika u pokretu novoizabranig centrističkog predsednika Francuske, Emanuela Makrona, ostvarila je ubedljivu pobedu u prvom krugu parlamentarnih izbora u nedelju, kada je osvojila 28 odsto glasova.

Taj rezultat Makronove stranke i njenog saveznika MoDem, koji su osvojili četiri odsto glasova, postavlja taj par na dohvat osvajanja apsolutne većine u donjem domu nacionalnog parlamentu sa 400 od 577 poslaničkih mesta. Drugi krug izbora održava se naredne sedmice.

Izlanost je, međutim, bila rekordno niska, sa procenjenih 52 odsto birača koji su ostali kod kuće. Zato se krivi umor birača, nakon duge i iscrpljujuće predsedničke kampanje u kojoj je Makron izabran prošlog meseca.

Ovi rezultati se vide kao snažna potvrda podrške koju uživa predsednik Makron. Mnogi od onih koji su glasali za njega na predsedničkim izborima, posebno levo opredeljeni glasači, tvrdili su da to čine samo da bi blokirali Mari le Pen. U to vreme, mnogi od onih koji su apstinirali, obećali su da će glasati protiv novog predsednika na parlamentarnim izborima. Međutim, jasno je da se veliki procenat njih promenio mišljenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG