Linkovi

Kamilje mleko uskoro na tržištu EU


Zahvaljujući jednoj kompaniji iz Dubaija ovaj, u arapskom svetu visoko cenjeni proizvod, uskoro će se naći i u evropskim samoposlugama.

Kamilje mleko ima nešto više soli nego kravlje, bogato je vitaminima B i C, ima manje zasićenih masti ali i 10 puta više gvoždja od kravljeg mleka. Konzumira se pretežno u arapskom svetu i prikladno je za proizvodnju sira. Mleko od kamile uskoro bi moglo da se nađe i u evropskim prodavnicama. Tehnološki savremena kompanija za preradu kamiljeg mleka Kamelišes ima velike planove za proširenje na globalnom nivou.

Njena farma u Dubaiju, sa oko 3 hiljade kamila, zahvata jedan i po kvadratni kilometar ali bi, sa rastućim ambicijama za izvoz, mogla da se dvostruko uveća.
Kamile imaju svoj dnevni ritual: posle muže slobodno lutaju ili su u prostranom stajama. Jednosatna šetnja je obavezna, a hrane se isključivo šargarepom, senom i pšeničnim mekinjama, bez antibiotika, hormona i drugih aditiva.

Farmu je pre 10 godina osnovao lider Dubaija, Šeik Mohamed, sa idejom da promoviše kamilje mleko. Dnevno se na njoj proizvodi 5 hiljada litara mleka, sa prirodnim ukusom ili sa dodatnim ukusom urme, šafrana, jagode ili čokolade.
Kamelišes planira da proširi proizvodnju na sireve, sladoled, buter kao i dugotrajno mleko i da počne da ih izvozi na svetsko tržište. Nadzornik farme Peter Nađ uveren je da će zbog svog blagorodnog dejstva kamilje mleko postati veoma traženo.

"Kamilje mleko ima drugačiju proteinsku strukturu, tako da mogu da ga piju osobe koje inače teško podnose kravlje, ovčije ili kozje mleko. Lako se vari, upola je manje masno od kravljeg, sadrži visok nivo proteina, kao i četiri do pet odsto više vitamina C.”

Ranija istraživanja pokazala su da antitela iz kamiljeg mleka mogu da pomognu u borbi protiv bolesti kao što su rak, sida, Alchajmerova bolest i hepatitis C.
U ekskluzivnom kafeu Medžlis, kompanije Kamelišes, u jednom šoping molu u Dubaiju, služe se samo proizvodi od kamiljeg mleka. Tu je i veliki izbor čokolada al-Nasma koje Kamelišes proizvodi u saradnji sa Austrijancima.

Čokolada se proizvodi u Austriji sa mlekom sa farme Kamelišes i prodaje se u Japanu, robnoj kući Harods u Londonu, kao i u nekim zalivskim i bliskoistočnim zemljama. Generalni menadžer Rodi Fok-Šan planira da otvori ogranke Medžlisa u metropolama poput Londona, Njujorka, Pariza, Seula i Tokija. Kamilje mleko je pomalo slano ali to ne smeta gostima Medžlisa.

“Ukus je zanimljiv. osvežavajući i drugčiji ali u pozitivnom smislu”, ocena je Dereka Tarnera iz Adelaide u Australiji.

Neki nisu ni primetila razliku.

“Divno, odlična kafa, nisam ni znala da je mleko od kamile” rekla je Džuli Havard iz Adelaide.

Jedna žena iz Saudijske Arabije kaže da su njeni preci vekovima pili kamilje mleko

"Za mog dedu i ostale pretke to je bilo najbolje piće, ali danas nije mnogo popularno. Zdravo je i pomaže u borbi protiv raka."

Dubai bi već ovog meseca mogao da počne isporuke kamiljeg mleka i proizvoda u zemlje Evropske unije
XS
SM
MD
LG