Linkovi

U zatvor zbog onlajn kupovine sredstva za čišćenje


U zatvor zbog kupovinie sredstva za čišćenje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Gejlen Grendstaf sa suprugom Anom u stanu u Moskvi, nakon što je posle dve godine izašao iz zatvora

Amerikanac Gejlen Grendstaf je nakon dvije godine pušten iz zatvora u Rusiji. Kažnjen je zato što je na vebsajtu kineske kompanije Alibaba kupio sredstvo za čišćenje – koje je međutim ilegalno u Rusiji zato što može da se koristi i kao narkotik.

Gejlen Grendstaf je svoju suprugu Anu upoznao 2007. godine u Južnoj Karolini. Nakon vjenčanja preselili su se u Moskvu, gdje je Gejlen predavao engleski jezik. Gejlen ima Kronovu bolest i ljekove redovno kupuje na kineskom vebsajtu Alibaba.

“Oni su kao brokeri, žele da prodaju sve što mogu, zbog čega vam uvijek nude nešto dodatno. Ranije, nikada nisam ništa prihvatao. Međutim, ovog puta jesam”, priča Gejlen.

Šest nedelja kasnije, u julu 2017. godine, paket je stigao, ali s njim i ruski carinik, policajci i svjedoci. Ispostavilo se da sredstvo za čišćenje, koje je Gejlen naručio, sadrži hemikaliju koja se u Rusiji smatra narkotikom.

Grendstaf je odveden u zatvor, po optužbi za trgovinu drogom.

“Razgovarali smo i rekao mi je da moramo da idemo. Bilo je oko 4:30 ujutro. Pogledao nas je i rekao nam da ne moramo da brinemo, da im nisam ja važan, i da ću se za dva dana vratiti kući”.

Na slobodi zahvaljujući medijima

Međutim, dva dana pretvorila su se u dvije godine, s obizrom na to da je Grendstafov slučaj završio u zakonskom vakuumu. Za krivično djelo za koje je Gejlen optužen, zatvorska kazna je do 20 godina, dok je Amerikanac u zatvoru povrijeđen, a proveo je i vrijeme u samici.

"Morao sam da budem spreman da se stalno branim. Obično protiv grupe zatvorenika”, kaže Grendstaf.

Kada su optužbe za krijumčarenje odbačene, tužilaštvo je pokušalo da dokaže da je Grendstaf koristio drogu za bodibilding.

Nadležni su željeli su da dokažu da je 53-godišnji muškarac želio da ojača mišiće. Uprkos tome što ima metalnu pločicu u vratu zbog ranije povrede”, rekao je Grendstafov advokat Anton Omelčenko.

Grendstaf je u zatvoru učio ruski i crtao. U porukama suprugi, sebe je crtao kao medvedića i tako dokumentovao život iza rešetaka. Njegov slučaj pratile su američke diplomate i novinari.

"Dolazili su u sud. Poslali su nekog iz odsjeka za konzularne poslove. Primarna uloga im je bila da posmatraju šta se događa, a znam da su jednom intervenisali”, kaže Patrik Rivel, novinar TV ABC Njuz koji je pratio ovaj slučaj.

A zatim, u martu ove godine, sud je donio odluku o oslobađanju Grendstafa, a njegov slučaj je poslat na ponovno razmatranje.

"To se vjerovanto dogodilo zahvaljujući vašim kolegama u medijima koji su izvještavali o ovom slučaju”, kaže advokat Omelčenko.

Grendstaf ne može da napusti Rusiji, zato što se njegov slučaj i dalje razmatra. Trenutno se u svom domu u Moskvi oporavlja od povreda zadobijenih u zatvoru.

Gejlen Grendstaf kaže da su mu neki istražitelji predložili da pobjegne iz zemlje, ali da bi to bilo kao da priznaje krivicu.

XS
SM
MD
LG