Linkovi

U Ukrajini sve više regruta dobrovoljaca


Regruti ukrajinske Nacionalne garde na obuci u okolini Kijeva

Mnogi od njih takođe su učestvovali u protestima, koji su doveli do svrgavanja bivšeg predsednika Viktora Janukoviča...

Posle ruske aneksije Krima i usled krize koju su na istoku zemlje izazvali proruski separatisti nastojeći da se ocepe, u Ukrajini je došlo do naglog porasta regrutacije vojnika. Mnogi od novih regruta takođe učestvovali u protestima, koji su doveli do svrgavanja bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.

Mihajlo, koji nije želeo da otkrije svoje prezime, na polovini je svoje osnovne obuke. Pre nekoliko meseci sukobljavao se sa policijom tokom antivladinih protesta na Trgu Majdan u Kijevu. Tada je govorio da se bori za demokratiju, a sada želi da se bori protiv – kako je naziva – ruske agresije.

“Došao sam na Majdan i ostao tamo sve do kraja. A kada smo ispunili svoj zadatak na Majdanu, i ova spoljna pretnja se pojavila, priključio sam se Nacionalnoj gardi”.

Anastasija Polišuk je takođe pripadala pokretu koji je srušio bivšeg predsednika Viktora Janukoviča s vlasti. Sada, želi da se bori za ujedinjenu Ukrajinu.

“Učimo koliko god možemo. Onda ćemo da idemo na istok da zaštitimo svoju zemlju”.

Ukrajinska vojna ofanziva na istoku, protiv proruskih separatista, nije dovela ni do jedne odlučne pobede.

Lideri pobunjenika kažu da će - prema planu - organizovati referendum o autonomiji 11. maja, iako predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da on treba da bude odložen.

I dok ukrajinske diplomate nastavljaju da traže mirno rešenje krize, država je ponovo uvela vojnu obavezu. Komandant ukrajinske Nacionalne garde, general Viktor Ganušjak tvrdi da ovi novi dobrovoljci momentalno poboljšavaju borbenu gotovost vojske.

“Trenutno je u toku formiranje drugog bataljona Nacionalne garde Ukrajine. Regruti se prijavljuju ne samo na lokacijama u Kijevu, već i u drugim gradovima i regionalnim centrima u Ukrajini”.

Komandant Nacionalne garde kaže da će ti novi vojnici učestvovati u obezbeđivanju predstojećih predsedničkih izbora, borbi protiv pobunjenika i zaštiti teritorijalnog inegriteta Ukrajine.
XS
SM
MD
LG