Linkovi

Posle teške godine, naučnici spremni za novi marš


Prvi "Marš za nauku" održan je 22. marta 2017.
Prvi "Marš za nauku" održan je 22. marta 2017.

Istraživači kojima je dosta političara i njihovog ignorisanja nauke, sutra će ponovo izaći na ulice Vašingtona i stotina drugih gradova širom sveta. Drugi Marš za nauku održaće se posle turbulentne godine za nauku pod Trampovom administracijom.

Kris Zarba iz Agencije za zaštitu prirodne sredine (EPA) penzionisao se u februaru. Posle 38 godina rada u toj agenciji, Zarba kaže da je Trampova administracija drugačija od prethodnih.

“Vidimo sve u svemu, guranje nauke u stranu”.

Zarba je bio direktor naučnih komisija, koje savetuju Agenciju.

Direktor EPA Skot Pruit izmenio je pravila, koja regulišu te komisije. On je zabranio naučnicima, koji su dobili sredstva od Agencije da budu savetnici. U saopštenju namenjenom Glasu Amerike, Agencija za zaštitu prirodne sredine navodi da bi finansiranje od strane Agencije moglo da utiče na objektivnost naučnika.

“Međutim, ako ste dobili grant od industrije, onda možete da uđete u obzir. Rezultat toga je da niko više ne veruje da su te komisije nezavisne”.

Pošto Trampova administracija ukida regulative o klimatskim promenama, zagađenju vode, pesticidima itd, za koje kaže da ubijaju poslove, Zarba ističe da sada industrija ima uticaj, ali ne i nauka.

“Očigledno je da će trpeti ljudsko zdravlje i životna sredina”.

To je jedan od razloga zbog kojeg će se Zarba pridružiti sutrašnjem maršu. Strah da će nauka postati sporedna stvar, naterala je naučnike prošle godine da izađu na ulice. Jedna od organizatorki Marša za nauku Kerolajn Vajnberg kaže da je to bio početak nečeg većeg.

“Pojavio se pravi talas podrške za nauku. Mislim da je Marš za nauku, kada je održan prvi put, skrenuo pažnju javnosti da postoje ljudi spremni da se mobilišu oko nečega tako važnog”.

Ona takođe kaže da su naučnici ostali mobilisani čitavu godinu posle marša. Naučnici koji se bave vezama između zemlje, okeana, atmosfere i života, koji su članovi Američkog sindikata za geofiziku, odazvali su se pozivu tog sindikata na akciju, kaže izvršna direktorka Američkog sindikata za geofiziku Kris Mekenti.

“Naučnici dolaze kod nas i u sve većem broju žele da se uključe”.

Mekenti ističe i da su postigli neke pobede. Agencije za nauku su dobile više novca u novom federalnom budžetu.

“Prošlo je mnogo godina otkako smo dobili značajnu povišicu”, konstatuje Mekenti.

Iako se mnogi naučnici oštro protive politici Trampove administracije - od povlačenja iz Pariskog klimatskog sporazuma do ublažavanja propisa o zagađenju vode - Vajnberg kaže da zalaganje za nauku nema veze sa stranačkom pripadnošću.

“Jedino je pristrasno zato što smo dozvolili da se o tome razgovara. Boriti se protiv toga je, mislim, jedna od najvažnijih uloga koje imamo”.

Dok se učesnici marša okupljaju u Vašingtonu i oko 200 gradova širom sveta, Vajnberg zaključuje da činjenice ne mare da li ste republikanac ili demokrata.

XS
SM
MD
LG