Linkovi

Danas presuda Karadžiću, različite prognoze kakva će biti


Arhiva - Bivši vođa bosanski Srba Radovan Karadžić ulzi u sudnicu Haškog tribunala, u Hagu, Holandija, 24. aprila 2018.
Arhiva - Bivši vođa bosanski Srba Radovan Karadžić ulzi u sudnicu Haškog tribunala, u Hagu, Holandija, 24. aprila 2018.

Bivšem predsednik Republike Srpske, Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove izreći će presudu u sredu u Hagu. Stručnjaci daju različite procene šta se može očekivati.

Prvostepenom presudom Pretresnog veća Haškog tribunala 2016. godine, lider bosanskih Srba proglašen je krivim po 10 tačaka optužnice, uključujući i genocid na području Srebrenice.

Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina. Karadžić je oslobođen odgovornosti po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u sedam opština - Bratuncu, Ključu, Foči, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji izjavila je za bosanskohercegovački portal Vijesti.ba da očekuje potvrdu prvostepene presude.

"Može svašta da se desi, ali ja ipak očekujem da se potvrdi prvostepena presuda, jer sve suprotno bi bilo pogubno za sam tribunal, pogotovo imajući u vidu razmere zločina iza kojih je Radovan Karadžić stajao, i šta je sve posledica tih zločina u BiH", kaže Biserko.

Presuda Karadžiću, nažalost, u Srbiji i RS neće doneti neke promene, jer će oni i dalje optuživati Haški tribunal i međunarodnu zajednicu za antisrpstvo, ocenila je ona i dodala da je Karadžić postao inspiracija ekstremista širom sveta koji se bore protiv islama.

Biserko smatra da će Radovan Karadžić, kao glavni akter genocida i rata u BiH biti presuđen doživotno ili nešto smanjeno, ali u svakom slučaju on ostaje simbol genocidne politike.

Džefri Najs: Nezahvalno prognozirati

Ser Džefri Najs, bivši haški tužilac koji je vodio proces protiv Slobodana Miloševića i jedan od vodećih britanskih eksperata ocenio je da je skoro nemoguće precizno izneti neku prognozu, zato što su obe strane podnele apelaciju, prenosi bosanskohercegovački portal Klix.ba.

Odbrana je to uradila zbog osuđujuće presude, a tužilaštvo zbog visine kazne, kao i samog sadržaja presude.

''Ako odbrana ne postigne ništa načinom kako je sročena njihova apelacija, onda će tužilaštvo imati pogodno tlo kada je u pitanju žalba na visinu kazne.Takođe, veoma je važno u kontekstu sleda događaja koji su izneseni tokom suđenja da se u obzir uzme odgovornost za genocid u istočnoj Bosni u periodu nakon 1992. godine", rekao je Najs.

A bivša istražiteljka u Haškom tribunalu Nevenka Tromp izjavila je da je pravno moguće da se bivšem predsedniki Republike Srpske Radovanu Karadžiću u žalbenom postupku smanji kazna ili čak donese oslobađajuća presuda.

"Za žrtve je ova mogućnost ravna naučnoj fantastici, ali za advokate i sudije deo nepredvidjivosti koje sa sobom donosi svaki krivični proces“, kaže Tromp, bivša saradnica Džefri Najsa koja danas predaje na Univerzitetu u Amsterdamu i koja je napisala knjigu o suđenju Miloševiću pod nazivom "Nezavršen proces".

Prema njenim rečima, u svakom krivičnom procesu je jačina dokaza nekada jednako, a ponekad i manje važna od poštovanja pravnih procedura.

"Karadžić je to vrlo dobro shvatio i premda se, kao i Milošević, sam branio, bio je od njega mudriji i praktičniji. Karadžić je angažovao Petera Robinsona, vrlo sposobnog američkog advokata, koji je upravo sve svoje pravno umeće usmerio na pravne procedure, poput pravila što i kako ulazi u dokazni materijal. On se usmerio na potencijlane greške Tužilaštva kad je reč o njihovoj dužnosti objavljivanja materijala koje bi moglo biti olakšavajuće za Karadžića", rekla je Tromp za Dojče vele.

XS
SM
MD
LG