Linkovi

U Srbiji 4.133 novozaraženih, 38 umrlih od Kovida 19


U bolnicama je više od sedam hiljada pacijenata
U bolnicama je više od sedam hiljada pacijenata

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano 4.311 novozaraženih na 13.909 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je 38 osoba. Na bolničkom lečenju je 7.749 pacijent, dok je na respiratorima njih 297.

Iako brojevi nisu smanjeni, Krizni štab je konstatovao da stagniraju i da će, ako tokom vikenda budu dobri, predložiti vladi da ugostiteljski objekti od ponedeljka rade pod definisanim uslovima, a da se radno vreme svih objekata produži na 22 sata.

Učenici srednjih škola i viših razreda osnovnih škola ostaju na onlajn nastavi.

Stigle prve vakcine iz Kovaksa

Prve vakcine iz Kovaks programa stigle su u Srbiju u petak uveče. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je, posle dočeka prvog kontigenta vakcina iz Kovaks mehanizma na beogradskom aerodromu, da je reč o 57.600 doza vakcine Astra Zeneka, prenosi Fonet.

Vakcine Astra Zeneka iz Kovaks programa stigle na beogradski aerodrom, foto Fonet
Vakcine Astra Zeneka iz Kovaks programa stigle na beogradski aerodrom, foto Fonet

Joksimović je istakla da je Srbija među prvima pristupila uspostavljanju Kovaks mehanizma juna i jula 2020, da je EU najveći donator u okviru Kovaksa, da je Srbija dala 2,1 milion evra".

Ministarka je rekla da Srbija ni u jednom trenutku nije krivila EU zbog spore isporuke vakcina iz Kovaks programa, na koji su se oslanjale mnoge zemlje i dodala da se sa EU pregovara o dodatnim količinama vakcina.

Šef političkog sektora Delagacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc istakao je da Srbija napreduje u procesu vakcinacije, ali da borba i dalje traje. Kako je rekao, EU je vodeći donator Kovaks mehanizmu, s obavezom da uloži 2,2 milijardi evra a do sada je isporučeno 30 miliona vakicna.

Zamenik direktora SZO Mengistu Abebauehu Asefa pohvalio je izuzetan progres u vakcinaciji u Srbiji.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova izjavila je za RTS da će Unicef nastaviti isporuku vakcina u skladu sa planom Kovaksa do kraja drugog kvartala ove godine.

Ostalo je da se isporuči još 201.600 doza vakcina, što će biti do kraja prve polovine 2021.

Na pitanje da li se kasni sa isporukom vakcina iz Kovaksa, ona je rekla da plan od početka bio da se sa distribucijom vakcina krene krajem prvog kvartala 2021.

BIRODI: Potrebna emisija o vakcinaciji na RTS-u

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predložio je RTS pre dnevnika u 19.30 organizuje emisiju u kojoj bi stručnjaci iz relevantnih profesija odgovarali na pitanje građana koji su u dilemi oko vakcinacije protiv koronavirusa, prenosi Fonet.

Predlaže se da bi pitanja mogla da se postave imejlom ili pozivom na telefon u redakciju RTS.

"Tako bi kampanja za vakcinisanje bila u funkciji povećanja znanja i informisanosti nevakcinisanog dela stanovništva, odnosno sprečila širenje netačnih informacija i stereotipa o vakcinama i vakcinaciji kao procesu", naveo je BIRODI.

XS
SM
MD
LG