Linkovi

U Srbiji zimuje četvrt miliona ptica vodenih staništa


Prema ovogodišnjem popisu u Srbiji zimuje oko četvrt miliona ptica vodenih staništa, Foto: DZPPS

Ove godine u Srbiji je evidentirano više od 250.000 ptica vodenih staništa, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), koje je poslednjeg dana januara uspešno okončalo 54. Međunarodni zimski popis tih ptica.

Dve najbrojnije vrste bile su gluvara i obični galeb, a pronađene su neke vrlo retke vrste ševarski trstenjak, crni labud i crni turpan, dok je žutokljuni morski gnjurac prvi put zabeležen u Srbiji.

Od ostalih veoma retkih vrsta zabeleženi su još utva zlatokrila, mali i veliki labudovi, baršunasti turpani, srednji ronci, crni orlovi, ušati gnjuraci, riđogrle guske i mali galebovi.

"Ove godine prvi put je sproveden detaljan popis labudova, beleženo je koliko je bilo mladih, odnosno odraslih ptica. Nažalost, ustanovljeno je da su odrasle jedinke u značajnoj većini, što znači da im je niska uspešnost gnežđenja i preživljavanja mladih", kaže Marko Šćiban iz DZPPS.

Prema njegovim rečima, više od 150 članova i volontera vredno je radilo na obilasku reka, jezera, ribnjaka, akumulacija, plavnih pašnjaka i slatina.

"Januar je i ove zime, kao i prethodnih godina, bio nepredvidljiv. Višednevne magle otežavale su rad na terenu, dok su temperature ispod nule zaledile većinu stajaćih voda i kanala. Velike reke Dunav, Savu i Tisu smo pokrivali sa plovila, dok je većina lokaliteta bila obilažena peške. Više grupa posmatrača obišlo je 585 kilometara rečnog toka Dunava, kao i brojna vodoplavna područja sa obe strane obale. Obišli smo peške ceo tok Zapadne Morave od 220 kilometara, a prvi put i veći deo toka Ibra", kaže Šćiban .

On je naglasio da su ptice ponovo prebrojane i na Drini, Nišavi, Dičini, Čemernici, Limu, Zasavici, Jegričkoj, Timoku, Bosutu, Studenici, Peku i brojnim drugim vodenim površinama, kao i, posle više godine pauze, na akumulaciji Gazivode, na Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG