Linkovi

U Srbiji uskoro kazne za prekoračenje "srednje brzine" između naplatnih rampi


U jeku se sezone godišnjih odmora i vršnog opterećenja međunarodnih puteva, vlasti Srbije najavili su da će početi sa napatom kazni u odnosu na vreme potrebno da se pređe put između ulazne i izlazne naplatne ramne na auto-putu i proračuna da li prosečna brzina na toj deonici prekoračuje maksimalnu dozvoljenu.

Lokalni mediji preneli su izjavu Nebojše Arsova, šefa Uprave saobraćajne policije, koji je izjavio da su pripreme za ovaj vid naplate kazni u završnoj fazi i da će sistem početi uskoro da se primenjuje.

Policija u ovoj proceduri neće koristiti radare, niti kamere, već postojeći sistem naplate putarina, precizirao je on.

Kao što svi dobro znaju iz fizike kako se meri brzina, ako znamo tačno rastojanje između dve naplatne rampe, ako znamo kada je neko ušao, a kada izašao na nekoj naplatnoj rampi, mi ćemo lako izmeriti srednju brzinu tim vozilima, objasnio je Arsov, a prenose mediji.

On kaže da je Zakon o bezbednosti saobraćaja predvideo da može da se kazni vozač koji prekorači srednju brzinu kretanja na nekoj deonici, tako da, kada neko bude na nekoj naplatnoj rampi plaćao putarinu, tu će policija imati informaciju kolika je njegova srednja brzina.

Kako je dodao, policija će, u zavisnosti od načina rada, ili odmah kod naplatne rampe zaustavljati vozače, ili će prijave slati na kućne adrese.

Nije objašnjeno kako će sistem naplate zbog ovakve vrste prekoračenja funkcionisati u vreme vršnih opterećenja auto-puteva, a iskustvo govori da je najviše vozila na međunarodnim trasama kroz Srbiju upravo u avgustu, kada stotine hiljada gastarbajtera, najviše iz Turske, krenu na odmore u svoju domovinu iz zemalja Zapada u kojima rade. U tom periodu česta su zagušenja i čekanja od pola sata, do čak dva sata na naplatnim rampama, i bez dodatnog planiranog naplaćivanja kazni.

Inače, ranijih godina mediji su pisali da se turski državljani, najbrojniji krajem leta na međunarodnim putevima kroz Srbiju, vrlo malo i retko zadržavaju u Srbiji, a iskustvo govori da u vrlo velikom broju slučajeva voze znatno brže od dozoljenih 120 kilometara na čas, često se krećući u grupama od dva ili više vozila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG