Linkovi

U Srbiji sprovedena akcija "STOP medijskom mraku"


Slogan kampanje "Stop medijskom mraku"
Slogan kampanje "Stop medijskom mraku"

Više od 160 medija, novinarskih udruženja, nevladinih organizacija, kao i nekoliko stotina pojedinaca podržali su današnju akciju "STOP medijskom mraku", koju je organizovala Grupa za slobodu medija. Kampanja je sprovedena zbog, kako ističu nezavisni mediji, sve većeg pritiska koji vlasti vrše na medije.

Tačno u podne elektronski mediji koji su podržali akciju "STOP medijskom mraku" prekinuli su TV ili radio program i zamračili sajtove, dok su štampani mediji obeležiti svoja izdanja crnim znakom koji simboliše medijski mrak. Uz poruku koja je emitovana - "ovako izgleda kada nema slobodnih medija", nezavisni mediji u Srbiji ističu da aktuelni režim pokušava da spreči rad slobodnih medija zastrašivanjem, pretnjama i finansijskim pritiskom.

Direktan povod za kampanju "STOP medijskom mraku" bilo je prošlonedeljno gašenje uglednih lokalnih novina "Vranjske", a glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Danas" Draža Petrović je povodom akcije izjavio da vlasti u Srbiji shvataju medije kao neku vrstu neprijatelja i političke opozicije ukoliko su kritički nastrojeni.

"Ovaj današnji gest možda može da zapita neke ljude i u međunarodnoj zajednici, koji dosta blagonaklono gledaju na taj Vučićev gard koji ima prema medijima, da možda razmisle o tome šta se ovde zaista dešava", kaže Petrović.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić objasnio je da akcija "STOP medijskom mraku" ima za cilj da se javnosti otvore oči i da se pozove na solidarnost sa novinarima i medijima. Po rečima Lekića, mediji u Srbiji se ekonomski guše na više načina.

"Imamo naopaku primenu javnog sufinansiranja medija, imamo faktički zabranu državnim firmama, a često i privatnim firmama da se oglašavaju u medijima koji kritički posmatraju rad Vlade, kao što je slučaj sa "Danasom". Imamo gašenje i gušenje medija, posebno u lokalu", ističe Slaviša Lekić.

Današnju akciju nisu podržali vodeći štampani i elektronski mediji, kao ni Udruženje novinara Srbije, čiji su predstavnici ocenili da je protest imao za cilj i podeli novinare i medije.

"UNS, kao najveće i najstarije udruženje novinara u Srbiji nije moglo, nažalost da podrži ovu akciju ostalih udruženja, jer smo stavljeni pred izbor - uzmi ili ostavi. Druga udruženja nažalost nisu želela da podrže sve lokalne medije koji su pod pritiskom i sve novinare koji su žrtve napada, bilo da dolaze od strane vlasti, bilo od opozicije", objašnjava Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a.

Nezavisni mediji u Srbiji ističu da se situacija pogoršala poslednjih godina, uprkos proklamovanom cilju da se zemlja priključi Evropskoj uniji. Takođe, oni optužuju zapadne zvaničnike da ne reaguju na gušenje demokratskih sloboda i da gledaju kroz prste vlastima u Srbiji jer sarađuju u održavanju stabilnosti u regionu.

XS
SM
MD
LG