Linkovi

U Srbiji počinje isplata 30 evra državne pomoći građanima


Građani će dobiti još 30 evra u novembru, najavljeno je iz Minsitarstva finansija
Građani će dobiti još 30 evra u novembru, najavljeno je iz Minsitarstva finansija

U Srbiji je počela isplata pomoći od 30 evra svim građanima koji su se za to prijavili, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, prenosi Fonet. Prijave su počele 28. aprila i trajaće do 15. maja.

On je kazao da je ukupno prijavljeno 3.184.000 građana, a da će danas novac dobiti 640 hiljada ljudi, sutra 1,4 miliona, a do kraja nedelje i svi ostali.

Drugi deo pomoći, dodatnih 30 evra, biće isplaćeni građanima u novembru.

Ministar finansija je rekao da će građani koji do 31. maja prime obe doze vakcine, moći da se prijave za nagradu od 3.000 dinara od 1. do 15. juna, po istom postupku kao i za državnu pomoć.

Građani Srbije su i tokom 2020. godine mogli da se prijave za državnu pomoć od 100 evra. Ministar Siniša Mali kaže da se tada prijavilo 6.118.000 ljudi, gotovo duplo više nego sada.

Na pitanja odakle novac, Mali je odgovorio da su sredstava delom obezbeđena kombinacijom sufiita u budžetu, a delom na međunarodnom tržištu kapitala, prenosi Fonet.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da javni dug raste i da se država Srbija zadužuje pod nepovoljnim uslovima na međunarodnom finansijskom tržištu, te da će pozajmljeni novac morati da vrate isti ti građani koji sada dobijaju pomoć.

XS
SM
MD
LG