Linkovi

U Srbiji odsustvo socijalne pravde, tvrde sindikati


Ilustracija
Ilustracija

U Srbiji institucionalno ima, ali u praksi nema socijalne pravde i prisutne su socijalne i ekonomske razlike, saglasni su predstavnici sindikata UGS Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

“Potrebno odgovoriti na pitanje kako da se uspostave mehanizmi za redukovanje društvenih nejednakosti i socijalnih nepravdi i ko to može da uradi. Traganje za odgovorom ko sve treba da se udruži da socijalne pravde bude koliko toliko svakako da mora da postoji,” izjavio je Zoran Stojiljković iz UGS Nezavisnost je uoči okruglog stola organizovanog povodom Međunarodnog dana socijalne pravde.

Prema online anketi na Facebook stranici UGS Nezavisnot, 96,8 odsto ispitanika kaže da u Srbiji ne postoji socijalna pravda.

Kako kaže Stojiljković, u rešavanju tog problema mora da se udruže svi oni koji su pogođeni socijalnim nejednakostima i nepravdom - zaposleni, nezaposleni, penzioniri, medijski radnici, "kao i svi oni koji ne vide perspektivu da žive u Srbije, a stekli su visoko obrazovanje".

''Postoji korpa agendi svih tih prava i obaveza kroz poglavlje 19," kaže Stojiljković i dodaje da se postavlja pitanje realizovanja tih prava.

Duško Vuković iz SSSS kaže da je Srbija, gledajući normativno, država socijalne pravde, ali da smo u praksi daleko od takvog društva.

'''Socijalna pravda je koncept jednog društva koje pre svega treba da se bazira na poštovanju svih ljudskih prava, a u cilju smanjenja nejednakosti, siromaštva i diskriminacije. Međutim dugi niz godina, da ne kažem decenija, ipak živimo u društvu u kome su izrazito naglašene socijalne i ekonomske razlike'''', rekao je Vuković.

Prema njegovim rečima, određena dokumenta međunarodne organizacije rada i UN upravo govore o tome da ne treba samo da govorimo o ekonomskom prosperitetu i rastu jer to i nije garancija, niti za smanjenje siromaštva, niti za smanjenje diskriminacije i nejednakosti.

On je naveo i da sindikati imaju pravo i da žele da donose i učestvuju u procesu određenih odluka u ime radnika koje zatupaju.

Pripadnici UGS "Nezavisnost" obeležili u Beogradu Međunarodni dan socijalne pravde javnim okupljanjem na Terazijama, gde su sa sindikalnim obeležjima i zastavama delili letke građanima na temu socijalne pravde.

Izvršni sekretar UGS "Nezavisnost" Čedanka Andrić je izjavila da je organizovana podela letaka zato što ne žele da obeležavanje Međunarodnog dana socijalne pravde ostane samo kao stručna tribina, koja se takođe danas održava, već da i građani mogu da iznesu svoj stav.

"Da građani vide za šta se zalaže sindikat. Zato smo na ulici sa zastavama da bi bili vidljiviji i porazgovarali sa sugrađanima", rekla je Andrić.

Ona navodi da se zalažu za dostojanstven, prijavljen rad, za rad koji je bezbedan, dobre uslove rada i solidarnost kao i za borbu za prava onih koji imaju manje od ostalih.

Inače su Vojni i Policijski sindikat organizovali protest pre dve nedelje u Beogradu. Sindikalne vođe kažu da je finansijska situacija u Vojsci neizdrživa i da neće odustati od svojih zahteva. Oni su najavili da će se ispred Vlade okupljati dok im se zahtevi ne ispune.

XS
SM
MD
LG