Linkovi

U Srbiji obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu


Fotografija iz arhive Ministarstva odbrane Srbije boraca u rovovima iz Prvog svetskog rata, Foto: official publication

Kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu održana je centralna državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević rekao je da odajemo počast svima onima koji su dali živote za našu zemlju i za slobodu Srbije.

Ðorđević, koji je u ime Vlade Srbije predvodio, uz pune vojne i državne počasti, centralnu državnu ceremoniju, rekao je da je Prvi svetski rat bio najveće zlo koje je zadesilo celu Evropi u kojoj je mobilisano 70 miliona ljudi, a tokom kojeg su se dešavala velika zverstva, ratni zločini i veliki ljudski gubici.

Naveo je da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila između 1,1 miliona i 1,3 miliona ljudi, što je, dodaje, predstavljalo jednu trećinu tadašnje populacije naše zemlje.

Retuširana fotografija boraca iz Prvog svetskog rata iz arhive Ministarstva odbrane Srbije
Retuširana fotografija boraca iz Prvog svetskog rata iz arhive Ministarstva odbrane Srbije

Polaganjem venaca na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, Francuska ambasada obeležila je danas Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Vence su osim ambasadora Francuske Žan Luj Falkonija, položili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar Đorđević, predstavnici ambasada drugih zemalja, Vojske Srbije, mnogobrojnih udrženja...

Ambasador Francuske rekao je je da je pre jednog veka, a godinu dana posle Velikog rata prvi put obeležen Dan primirja.

Ambasador je naveo i da je Srbija platila visoku cenu tokom Prvog svetskog rata i da je pretrpela velike gubitke, a da danas doprinosi međunarodnoj bezbednosti učestvujući u operacijama u očuvanju mira.

"Mi to ne zaboravljamo", poručio je ambasador Francuske.

Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je 11. novembra 1918. godine između sila Antante i Nemačke, čime je okončan Prvi svetski rat.

Sporazum je potpisan u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bio je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan primirja obeležava se svuda u svetu, a u Srbiji se od 2012. godine. U ovom ratu Srbi su podneli veliku žrtvu, jer je poginulo oko 1.300.000 građana, odnosno gotovo trećina stanovništva.

Simbol kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja je cvet Natalijine ramonde, koji ima višestruku simboliku, a naziv je dobio po kraljici Nataliji Obrenović, dok je u botanici poznat i kao cvet feniks, jer se dešava da se potpuno osuši i ponovo iznikne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG