Linkovi

U Srbiji najviše prijava zbog diskriminacije invalida


Arhiva - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (http://ravnopravnost.gov.rs)

Najviše pritužbi u prošloj godini zbog diskriminacije podneto je na osnovu invaliditeta, gotovo petina od ukupnog broja, dok je u po oblastima na prvom mestu, kao i prošle godine, diskriminacija po osnovu rada i zapošljavanja, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković.

Slede pritužbe zbog diskriminacije na osnovu starosnog doba, a gotovo u istom broju, kao osnov diskriminacije, sledi pol, rezultati su izveštaja koji je poverenica podnela Skupštini Srbije.

U pogledu oblasti diskriminacije, na prvom mestu je, kao i prošle godine, oblast rada i zapošljavanja na koju se odnosi gotovo svaka treća podneta pritužba, sledi oblast koja se odnosi na postupke pred organima javne vlasti, dok su na trećem mestu pritužbe zbog diskriminacije u pružanju javnih usluga i korišćenja objekata i površina.

Izveštaj sadrži i 29 preporuka za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti. Preporučeno je usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći,kao i intenziviranje rada na poboljšanju položaja starijih, naročito u ruralnim krajevima i nepristupačnim područjima.

Tu su i preporuke za preduzimanje mera za podsticanje zapošljavanja i ženskog preduzetništva u cilju ekonomskog osnaživanja žena, unapređivanje položaja Roma, posebno Romkinja, u pogledu obezbeđivanja ličnih dokumenata, pristupa adekvatnom stanovanju, zdravstvenim, obrazovnim i uslugama socijalne zaštite, kao i zapošljavanju.

Preporuke se odnose i na unapređivanje pravnog položaja transpolnih osoba, preduzimanje mera za odgovorno izveštavanje koje ne sme da karakteriše govor mržnje, senzacionalizam, seksizam, mizoginija, diskriminatorni stavovi i uvredljivo izveštavanje o osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta ili drugih marginalizovanih društvenih grupa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG