Linkovi

U Srbiji najgori tretman prema ženama, invalidima, starijima i Romima


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (http://ravnopravnost.gov.rs)
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (http://ravnopravnost.gov.rs)

Pored navedene tri najčešće kategorije, najviše se diskriminišu osobe i na osnovu bračnog i porodičnog statusa, ali i na osnovu seksualne orijentacije, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Najveća diskriminacija se ispoljava prilikom zapošljavanja, a njoj su najviše izložene žene, osobe sa invaliditetom, stariji i Romi, i to je zapravo jedan isti trend koji traje godinama, naznačila je Janković.

"U principu ne menjaju se grupe koje su najviše izložene, to traje godinama, pokazuje se jedan trend i mi na osnovu toga sprovodimo veliki broj aktivnosti kako bismo i preventivno delovali i doprineli da se smanjuje diskriminacija, posebno na tržištu rada i zapošljavanja," rekla je Janković za Radio televiziju Srbije (RTS).

Janković kaže da se njenoj instituciji podnose pritužbe i na osnovu bračnog i porodičnog statusa kao i na osnovu seksualne orijentacije i navodi da je dobro da građani sve više ulažu pritužbe, jer se često rešavanjem jednog slučaja pomogne čitavoj grupi.

"U protekle dve-tri godine broj pritužbi se drži na istom nivou, prošle godine žene su posebno bile izložene diskriminaciji i to u javnom sektoru, ove godine to nije slučaj, ove godine je gotovo identičan broj pritužbi osoba sa invaliditetom i žena ," navela je Janković.

Poverenica je nedavno ponela titulu "homofob godine" od strane jednog magazina kao kritiku na računog svog rada. Janković je odgovorila da prihvata kritike, ali i da je sigurna da je radila koliko je mogla i u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

"Bila bih slobodna da ocenim da, ipak, bez obzira na probleme sa kojima se još suočavaju, da je došlo do pomaka u položaju LGBT populacije. Ne znam koji su bili kriterijumi za utvrđivanje ko je tome dao najveći doprinos, ali bih bila slobodna da ocenim da smo naša institucija i ja lično radili sve u okviru zakonskih ovlašćenja, ali i sprovodili brojne druge aktivnosti", rekla je Janković.

Očekuje se da će 15. marta Kancelarija poverenika za zaštitu ravnopravnosti predati godišnji izveštaj Narodnoj skupštini, koji je u pripremi.

XS
SM
MD
LG