Linkovi

U Srbiji još sedam smrtnih slučajeva, zaraženo troje dece


Krizni štab za borbu protiv Covid 19 virusa, Foto: video grab
Krizni štab za borbu protiv Covid 19 virusa, Foto: video grab

U Srbiji u poslednjih 25 sata još sedam osoba preminulo usled virusa korona, ukupno 58, a uz još 292 potvrđena slučaja virusa, ukupno 2.200 je zaraženih, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za medije.

Kako je naveo, od poslednjeg izveštaja testirano 1.192 osobe, od kojih su 292 bile pozitivne, hospitalizovano je 1.197 osoba, a na respiratoru je 101 pacijent.

Do danas u 15 sati u Srbiji su testirane 8.552 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednjih 24 sata imali smo još sedam preminulih od Kovida 19, ukupno 58 preminulih, naveo je Kon. Tri su osobe muškog, a četiri ženskog pola, proseka godina 64,5, precizirao je Kon.

Epidemiolog Predrag Kon, Foto: video grab
Epidemiolog Predrag Kon, Foto: video grab


U Novom Pazaru zaražena deca

Od 22 zaražena pacijenta novim korona virusom u Novom Pazaru, troje su deca stara do tri godine, rekao je direktor Opšte bolnice u tom gradu Meho Mahmutović.

On je naveo da su dva deteta stara dve godine, a da je jedno staro tri godine, da su deca dobro, bez ozbiljnih respiratornih simptoma.

Zaštitna oprema za lekare

Na pitanje novinara zašto nema dovoljno zaštitne opreme za medicinsko osoblje širom Srbije, te da pritužbe lekara stižu sa svih strana, epidemiolog Kon kaže da ga čudi što lekari traže zaštitnu opremu preko medija, a ne zvaničnim kanalima.

"Treba popuniti trebovanje, a ne vikati da nema opreme. U magacinima ima dovoljno opreme, ali je i snabdevanje otežano," kaže Kon i dodaje da je sve što medicinski radnici treba da urade - da popune papir i pošalju.

Inače je do sada testirano 868 zdravstvenih radnika, od kojih je 160 bilo pozitivno na prisustvo virusa, rekla je zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Kon je izjavio da je na institutu Dedinje testirano 297 osoba, od kojih je 67 zdravstvenih radnika i devet pacijenata koji su pozitivni na virus korona, te da medicinski radnici i njhova zaštita postaju prioritet.

Kod pacijenata su sve blage forme, a kod zdravstvenih radnika, od kojih je 11 lekara, u šest slučajeva su blage forme oboljenja, a u 61 asiptomatske, to jest nemaju nikakve znake bolesti," kaže epidemiolog.

XS
SM
MD
LG