Linkovi

U Srbiji iskorišćena samo trećina obnovljivih izvora energije


Srbija raspolaže obnovljivim izvorima energije od 5,65 milona tona ekvivalenta nafte godišnje, od čega koristi svega oko dva miliona tona, izjavio je pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

Govoreći na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji o obnovljivoj energiji za Jugoistočnu Evropu, on je naveo da koristimo oko milion tona iz hidropotencijala i milion tona ekvivalentne nafte iz biomase, koju nažalost uglavnom trošimo na klasičan način, kao drvo za grejanje.

Srbija koristi hidroenergiju i biomasu kao obnovljive izvore energije i nastaviće da uvećava udeo te vrste energije u ukupnoj proizvodnji, a planje da dostigne do 2020. udeo od 27 odsto korišćenja ovih izvora u ukupnoj potrošnji, naveo je pomoćnik ministra.

Banjac je rekao da bi Srbija uskoro trebalo da zaključi novi kredit sa Nemačkom razvojnom bankom (KFW) vredan 20 miliona evra i da dobije još pet miliona bespovratnih sredstava za prelazak toplana na biomasu u 10 opština, kao i da se prvi tenderi očekuju već tokom ove godine.

Navodeći da je nama je potrebno što više obnovljivih izvora energije, Banjac je rekao da se, međutim, i danas postavlja pitanje ekonomske isplativosti obnovljivih izvora energije. U poređenju sa fosilnim gorivima taj vid proizvodnje energije je skuplji, ali će se to promeniti, izjavi oje Banjac i dodao da je Evropska unija postavila zadatak svojim članicama da udeo obnovljivih izvora energije povećaju na 20 odsto.

Pomoćnik ministra je ocenio da domaći obnovljivi izvori energije mogu da pomognu Srbiji da smanji zavisnost od uvoza goriva i da diversifikuje proizvodnju energije.

On je rekao da je sa UNDP-om relizovan projekat izgradnje šest biogasnih postrojenja od čega su četiri već izgrađena, a dva će biti završena tokom ove godine.

Zamenik generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) Sakari Oksanen je rekao da ta organizacija ima 180 zemalja članica, čime se bliži univerzalnom članstvu, što potvrđuje koje su mogućnosti međuanrodne saradnje i potencijala u tom sektoru.

“Svedoci smo sve većeg napretak u tehnologijama u obnovljivim izvorima energije, a da korišćenje obnovljivih izvora energije pomaže i u borbi protiv klimatskih promena," naglasio je Oksanen.

Oksanen navodi da koristi obnovljivih izvora energije nisu samo globalni već i lokalni, a globalna tranzicija u tom pravcu je tehički moguća tek u drugoj polovini 21. veka.

Do kraja 2015. godine kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je bio veći od 1.811 GW, sto je činilo više od 28 odsto ukupnih svetskih kapaciteta.

Glolabne invesitcije u obnovljive izvore energije su pokazale stabilan rast u proteklih više od 10 godina skočivši sa 50 milijardi 2004. godine na rekordnih 348 milijardi dolara 2015. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG