Linkovi

U Srbiji i BiH najviše žale za Jugoslavijom


Bivša Jugoslavija

U Srbiji za bivšom Jugoslavijom žali čak 71 odsto stanovnika, dok za zajedničkom državom najmanje žale na Kosovu i u Hrvatskoj, pokazalo je veliko regionalno istraživanje "Strategija simbolične izgradnje nacije u državama Jugoistočne Evrope".

Rezultati istraživanja s čak 10.500 ispitanika svedoče da su građani Hrvatske, odmah iza Kosovara, najlojalniji svojoj novoj državi. U Hrvatskoj je to samo 18 odsto građana, dok na Kosovu svega pet odsto stanovnika žali zbog raspada Jugoslavije, prenosi hrvatski Tportal.

Za raspadom bivše SFRJ najviše žale u Bosni i Hercegovini i to 68 odsto, u Crnoj Gori 63 odsto, a u Makedoniji 45 odsto. Istraživanjem nije bila obuhvacena Slovenija.

Istraživanje je pokazalo da srpsku himnu voli 80 odsto stanovnika Srbije, a državnu zastavu 93 odsto stanovnika Srbije. Čak 97 posto stanovnika Hrvatske voli državnu himnu, a 96 posto i hrvatsku zastavu sa šahovnicom

U BiH, državnu himnu u proseku voli 44 odsto stanovnika, a zastavu njih oko 60 odsto.

Svega osam posto urbanog stanovništva i devet posto ruralnog ne ponosi se hrvatskim državljanstvom.. Slično je i u Srbiji, u kojoj se devet posto 'urbanih' građana i šest posto 'drugih' ne ponosi time što su državljani Srbije, a kategorijom državljanstva BiH ne ponosi čak 25 posto stanovnika BiH iz urbanih područja i 22 posto iz ostalih krajeva te zemlje.

Projekat čiji su rezultati nedavno obrađeni i objavljeni u istoimenoj knjizi počeo je 2011. godine, a inicirao ga je i organizovao Pal Kolste sa univerziteta u Oslu, uz finansijsku podršku Norveškog istraživačkog saveta.

XS
SM
MD
LG