Linkovi

U Srbiji do kraja godine izmena zakona o biocidima


Reaktor za proizvodnju u fabrici pesticida posle curenja opasnih gasova
Reaktor za proizvodnju u fabrici pesticida posle curenja opasnih gasova

Izmena zakona o biocidnim proizvodima očekuje se u Srbiji tek u ovoj godini jer su se tek sada stekli uslovi, nakon završetka tvining projekta "Dalji razvoj upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima", izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

"Nema segmenta društva u kojima nema hemijskih proizvoda. Način na koji mi upravljamo hemijskim proizvodima i biocidnim jedinjenjima je skandalozan u primeni," kaže Trivan.

Srbija se obavezala u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji u okviru Poglavlja 27 koje se odnosi na ekologiju da će urediti ovu oblast i očekuje se da uloži 10 milijardi evra. Pregovori u ovom poglavlju neće biti laki - potrebno je doneti 700 propisa da bi se Srbija uskladila sa standardima EU, a aktivnosti se planiraju za narednih 25 godina.

Oblasti koje je potrebno unaprediti iziskuju dobro planiranje, velika ulaganja i vreme - zatvaranje nepropisnih deponija, ulaganje u razdvajanje otpada i reciklažu i jačanje kvaliteta vazduha, kao i napredak u upravljanju rečnim basenima.

Projekat upravljanja biocidnim proizvodima, koji je finansirala EU sa milion evra, imao je za cilj da se Srbija bolje pripremi za sprovođenje evropskog zakonodavstva u oblasti hemikalija i biocida nakon pristupanja Uniji.

Rezultati projekta doprineće da Srbija ispuni uslove za pristupanje iz Poglavlja 27 koje se odnosi na hemikalije.

"Tamo gde smo stali pre nekoliko godina, moramo da nastavimo da trčimo bržu trku, a to znači, da osim svega onoga što su najbolja iskustva EU, da bismo to dostigli, moramo da povećamo organizacione i administrativne kapacitete", kaže Trivan.

On napominje da je bavljenje hemikalijama i biocidnim materijama jedno od najvažnijih pitanja zaštite životne sredine, a da bez povećanja broja ljudi koji rade u ovoj oblasti, neće biti napretka.

Iz EU poručuju da su zadovoljni uspešno realizacijom tvining projekta, te da je jedan od glavnih ciljeva EU u ovom projektu bio da njihovi eksperti obuče stručnjake i predstavnike naučne zajednice u našoj zemlji i da im prenesu iskustva razvijenih zemalja.

"Srbija je na svome putu primorana i mora da harmonizuje svoje zakonodavstvo. EU ima instrument da pomaže državama kandidatima, a za ovaj tvining projekat smo obezbedili milion evra," kaže zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar.

Jedan od rezultata usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim biti i obaveza, da svaki proizvođač hemijskih sredstava, kao i svi oni koji prodaju bilo koji proizvod koji sadrži hemijska sredstva, na svojim sajtovima objavi kompletan sadržaj proizvoda, posebno ukoliko sadrže alergene.

XS
SM
MD
LG