Linkovi

U Srbiji četvrtina živi na ivici bede


Iako je broj dosadašnjih strategija za dostizanje socijalne pravde ogroman, u Srbiji na ivici siromaštva živi više od četvrtine stanovništva, pri čemu i dalje postoji trend rasta siromaštva, rečeno je u utorak na skupu "Ako nema pravde - nema ni mira".

Predstavnica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš pozvala je sindikate da kažu šta mogu da učine da pokažu kakva je zaista situacija u društvu koja se zvanično prikazuje kao "dobra", uz "igranje brojkama", prenosi Beta.

Tako ispada da tročlana porodica čija su primanja 27.748 dinara mesečno "nije nužno siromašna", iako je minimalna potrošačka korpa 2016. godine koštala 36.000 dinara.

Božo Drašković iz Instituta ekonomskih nauka rekao je da priča o cilju od 500 evra prosečne plate u Srbiji predstavlja zamagljivanje suštine problema, jer se to statistički dobija tako što se napravi prosek 10 ljudi koji zaradjuju 200 evra i jednog čija su primanja 3.500 evra.

Porodica s primanjima od 200 evra mesečno je na nivou ekonomske bede, bez mogućnosti plaćanja kulture, lečenja, obrazovanja, oblačenja, stanovanja", a za državu je to loš razvojni model, ocenio je Drašković.

Priče da će tržište rešiti te probleme Drašković je ocenio praznim, a upozorio je i na niz problema zbog toga, kao i na opadanje broja stanovnika, te i radne snage, zbog čega takodje plate statistički izgledaju relativno veće.

Predsednik Udruženog granskog sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković je upozorio da Srpska pravoslavna crkva, za razliku od Katoličke, ne ukazuje na siromaštvo, nezaposlenost, nemanje mogućnosti i nade.

Stojiljković je pozvao SPC, koja kako je naveo nikada ništa nije rekla na temu socijalne pravde, pravičnosti i solidarnosti, da progovori o svojoj socijalnoj doktrini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG