Linkovi

U Srbiji 80 preminulih, nove mere na Kriznom štabu


Zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević, Foto: video grab
Zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević, Foto: video grab

U Srbiji je u poslednja 24 sata kod još 250 osoba registrovan virus korona, što je ukupno 3.630 obolelih, a preminulo je još šest osoba, ukupno 80, saopštila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević na redovnoj konfereciji za medije Kriznog štaba.

Kako je navela, u poslednjih 24 sata u Srbiji testirano 1.913 osoba od kojih je 250 pozitivno na prisustvo virusa korona, dok je 2.684 pacijenta hospitalizovano, a na respiratoru je njih 146.

Do danas u 15 sati u Srbiji testirano ukupno 18.312 osoba.

Nove mere su na Kriznom štabu

Kisić-Tepavčević rekla je da će Krizni štab donetu odluku o merama u narednom periodu, pa i o tzv. policijskom času za naredni vikend i za naredni period uopšte.

Ona je, na pitanje novinara da li su tačne spekulacije medija da će biti doneta mera zabrane kretanja od idućeg cetvrtka do ponedeljka, rekla da sve mere koje se donose imaju samo jedan cilj a to je da se smanji mogućnost da dođe do kontakta osobe koja je infciirana i one koja je osetljiva.

Koja će mera biti u narednom periodu je pitanje za Krizni štab“, poručila je ona.

Naglasila je da je suština da se svi, kao što se radi poslednjih dana, striktno pridržavaju svih mera, pa onda neće biti potrebne dodatne mere koje bi bitno menjale život.

Ko ima pristup podacima?

Kisić Tepavčević izjavila je da pristup rezultatima testiranih na Kovid-19 imaju predstavnici kriznih štabova, koji donose odgovarajuće odluke.

Ona je tako odgovorila na pitanje ko sve ima pristup rezultatima testiranih na Kovid-19, s obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas izjavio da ima novih žarišta tamo gde su naši građani došli iz inostranstva.

Ako predsednik Republike i predsednik jednog od kriznih štabova nema uvid u ovakvu vrstu podataka, pitanje je ko ima?”, upitala je Kisić.

Podsetila je da su formirani krizni štabovi za svaku specifičnu grupu, koje čine ljudi čije su aktivnosti definisane različitim protokolima i da svako od njih, u skladu sa svojim ingerencijama, ima odgovarajuće pristupe podacima na osnovu kojih donose odluke.

Oprezno posle izolacije

Svi koji su dobili rešenje o kućnoj izolaciji u trajanju od 28 dana, posle isteka tog perioda, ako nisu imali simptome, pa nije ni bilo potrebe za testiranjem, mogu da se vraćaju svakodnevnim životnim aktivnostima, ali bi to, kao i svi, trebalo da čine veoma oprezno, zbog mogućeg širenja virusa, kaže zamenica direktora Instituta Batut.

Ona je, međutim, napomenula da, imajući u vidu da postoji značajan rizik od lokalne transimisije virusa u populaciji, budu vrlo obazrivi prilikom vraćanja u svakodnevne aktivnosti, kao i svi drugi.

To je apel za sve, ali oni koji su bili u kućnoj izolaciji, prirodno su željni druženja. Molim ih da se maksimalo strpe, jer se kraj epidemije nazire”, rekla je Kisić Tepavčević.

XS
SM
MD
LG