Linkovi

Srbija: Pet novih slučajeva koronavirusa, ukupno 46, Kon predlaže zatvaranje škola


Arhiva - Pribor za ispitivanje prisustva koronavirusa u uzorcima.
Arhiva - Pribor za ispitivanje prisustva koronavirusa u uzorcima.

Od 12 uzoraka koji su ispitivani tokom dana u subotu, kod pet je ustanovljeno prisustvo koronavirusa, čime je broj obolelih u Srbiji povećan na 46.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras na konferenciji za novinare da su tri pacijenta u kućama u dobrom opštem stanju, dok su dva pacijenta u bolnici, u stabilnom stanju. Broj obolelih je, prema tome, sa 41 povećan na 46.

Pre poslednjih podataka, tokom subote je objavljeno da se četvoro se nalazi u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok je dvoje zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Do 8 časova 14. marta u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 256 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Kon: Zatvoriti škole

Epidemilog Predrag Kon izjavio je da će zbog koronavirusa škole svakako biti zatvorene, ali da je važno pitanje odabira trenutka kada će se to uraditi.

U Kliničkom centru Vojvodine leče se četiri pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa, objavljeno je danas popodne na sajtu te medicinske ustanove. Svi pacijenti su stabilni i kod njih se sprovodi 24 časovni monitoring i intenzivno lečenje, a jedan pacijent se nalazi na mehaničkoj ventilaciji.


Kon je kazao da ima utisak da je odluka o zatvaranju škola doneta i da postoji "veliko ubeđenje u vladajućim strukturama" da to treba uraditi.

Međutim, istakao je da bi škole trebalo zatvoriti najmanje na šest nedelja, a da je on lično za zatvaranje do kraja školske godine.

"Nemam ništa protiv zatvaranja škola na šest nedelja, ali ako neko misli da će za dve nedelje rešiti stvar - greši", rekao je Kon i objasnio da bi se deca, ako se škole zatvore na dve nedelje, na nastavu vratila na vrhuncu epidemije korona virusa.

Naglasio je da je spreman da podnese ostavku, ukoliko odluka bude bila da se škole zatvaraju samo na dve nedelje, preneli su mediji.

Ispravno 955 respiratora

Broj respiratora koji se koriste u Srbiji veći je od 950, dok više od 60 ovih aparata nije u funkciji, kaže se u podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

U odnosu na broj stanovnika, njih najviše ima u Južnobačkom i Beogradskom okrugu, dok ih je najmanje u Rasinskom, Jablaničkom i Mačvanskom.

Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, CINS je dobio od Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" podatke o zvaničnom broju respiratora u Srbiji, takozvanih "veštačkih pluća", na dan 13. marta ove godine.

U zvaničnom izveštaju, u kom se ne navodi oprema iz vojno zdravstvenih ustanova, ukupan broj respiratora je 1.024, od kojih je 955 u funkciji, odnosno koristi se. Od ukupnog broja 66 respiratora se ne koristi, dok su tri svrstana u kategoriju "nepoznato".

Ako su respiratori u kategoriji "nepoznato", to znači da nisu mogli da identifikuju da li su u podrumu ili ih je neko ukrao ili bacio u staro gvožđe, objasnio je za CINS epidemiolog Zoran Radovanović.

Po okruzima, po broju respiratora dominira Beogradski okrug sa 431, dok je drugi po brojnosti Južnobački sa 164 "veštačkih pluća". Na sredini skale su Nišavski sa 44 i Šumadijski okrug sa 39 respiratora. Prema podacima "Batuta", najmanje ima Toplički okrug, ukupno četiri respiratora.

Radovanović je objasnio da se može postaviti pitanje koliko je zaista respiratora u funkciji, a koliko samo postoji knjigovodstveno - u papirima, koliko je u podrumu ili servisirano.

"Prošle godine u Kraljevu su doktori štrajkovali, nisu hteli da koriste te aparate jer više od sedam godina nisu servisirani i mogu da budu opasni za pacijente. Jer ako koristi neispravne aparate, onda je on kriv (doktor), a ne može sam da servisira", podsetio je Radovanović.

Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za štampu rekao je da je broj respiratora ponovo tajna, da će biti nabavljen dodatni broj i da neće polagati račune javnosti kako ih nabavlja.

XS
SM
MD
LG