Linkovi

U skupštini usvojen leks specijalis za švajcarce


Ministar finansija Srbije Siniša Mali sa timom ekonomskih eksperata, Foto: VOA
Ministar finansija Srbije Siniša Mali sa timom ekonomskih eksperata, Foto: VOA

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskih francima posle kompromisnog rešenja između države, udruženja građana i banaka, a kojim će 15.785 građana dobiti mogućnost da reše otplatu tih pozajmica.

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Ponuđeno rešenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara, a Vlada planira da ovaj trošak pokrije izdavanjem obveznica.

Mnogi građani, analitičari i ekonomisti ne gledaju balgonaklono na ovakvo rešenje, jer ono ne obuhvata i ostale dužnike koju su se zadužili kod banaka takođe sa kreditima koji su sa valutnim klauzulama.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisniku ponudu za zaključenje ugovora.

Ako prihvati da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i s njom zaključi ugovor o konverziji.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da “neki ekonomisti smatraju da država ne treba da plaća pogrešne individualne odluke, ali ne treba da ostavimo te građane na ulici”.

"Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema", naglasio je Mali.

XS
SM
MD
LG