Linkovi

U SAD obeležen Dan sećanja


Odavanje pošte stradalima u ratovima na groblju Fort Logan u Denveru
Odavanje pošte stradalima u ratovima na groblju Fort Logan u Denveru

U Sjedinjenim Američkim Državama danas se obeležava državni praznik Dan sećanja, kojim se odaje pošta Amerikancima stradalim u ratovima tokom celokupne američke istorije.

Predsednik Donald Tramp, po prvi put u tom svojstvu na ovaj praznik, tradicionalno je položio venac na Grobu neznanog junaka na Arlingtonskom nacionalnom groblju, u okolini Vašingtona.

"Odajemo počast najplemenitijim među nama, muškarcima i ženama koji su platili najvišu cenu za pobedu i slobodu", rekao je Tramp, dodajući da su se žrtvovali "ne zbog čuvenja, ne zbog novca ili čak slave, već zbog svoje zemlje".

Tramp je naglasio da su "pali ratnici stradali u ratu, da bi mi mogli da živimo u miru". Rođacima onih koji su poginuli u akciji, američki predsednik je poručio: "Iako ne možemo da znamo koliki bol osećate, ono što znamo jeste da je naša zahvalnost njima i vama bezgranična i nikad neće zamreti".

Spomenici ratnim herojima širom SAD

Gradovi širom Sjedinjenih Država podigli su spomenike svojim herojima koji su se borili i poginuli u ratovima, od Američke revolucije 1776. godine do aktuelnih sukoba u Avganistanu i na Bliskom istoku.

U Vašingtonu je podignuto više od deset spomenika kojima se odaje pošta onima koji su poginuli boreći se za Sjedinjene Države. Jedan od najpoznatijih je Ratni spomenik američkim marincima. Statua marinaca koji podižu zastavu na japanskom ostrvu Ivo Džima tokom Drugog svjetskog rata napravljena je na osnovu fotografije snimljene tokom bitke 1945. godine. Posvećena je svim pripadnicima američkih marinaca koji su poginuli od 1775. godine.

Iako mnogi spomenici obuhvataju statue vojnika, Nacionalni spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata svojom arhitekturom odaje poštu takozvanoj „Najvećoj generaciji“.

Bronzane ploče i granitni stubovi predstavljaju ratne godine i jedinstvo nacije. Dizajnom je obuhvaćeno i polje od četiri hiljade izvajanih zlatnih zvijezda kojima se odaje počast više od 400 hiljada Amerikanaca koji su dali svoje živote tokom sukoba.

Još jedan zid posvećen je više od 58 hiljada Amerikanaca koji su izgubili živote u ratu, koji je podijelio naciju. Sa crnom granitnom površinom i uklesanim imenima, Spomenik veteranima rata u Vijetnamu, koji je podignut 1982. godine, bio je kontroverzan koliko i sam konflikt. Međutim, postao je jedan od najmoćnijih i najpopularnijih spomenika, koji svake godine posjećuju milioni ljudi. Mnogi ispod njega ostavljaju cvijeće, poruke i fotografije.

Spomenik veteranima Korejskog rata, jedan od najnovijih memorijala, takođe je poznat po svom neobičnom pristupu. Obuhvata 19 statua pripadnika vojske, marinaca, mornarice i vazduhoplovnih snaga, visokih dva metra, koje bi trebalo da simbolizuju pirinčana polja u Koreji. Pored je i manji bazen i spisak imena onih koji su poginuli ili su nestali tokom trogodišnjeg sukoba.

Tri ogromna luka Spomenika vazdušnim snagama vizuelna su reprezentacija leta. Memorijal nije posvećen određenom sukobu, već odaje počast službi i nasleđu pripadnika američkih Vazduhoplovnih snaga i pionira avijacije. Na dan sjećanja, svi ovi spomenici imaju posebno značenje.

Zvanično, Dan sećanja se obeležava poslednjeg ponedeljka u maju, u čast onih koji su stradali služecići u vojsci, a nezvanično on se ujedno smatra i početkom leta u SAD.

XS
SM
MD
LG