Linkovi

U razmeni vatre i međusobnom granatiranju Indije i Pakistana ubijeno šest ljudi


Rođak posmatra ranjene noge Muhameda Junisa, civila, koji je ranjen u prekograničnim borbama u blizini Linije kontrole u sektoru Punč, 1. marta 2019, u bolnici u Đamuu.
Rođak posmatra ranjene noge Muhameda Junisa, civila, koji je ranjen u prekograničnim borbama u blizini Linije kontrole u sektoru Punč, 1. marta 2019, u bolnici u Đamuu.

Indijski i Pakistanski vojnici granatirali su jedni drugima vojne ispostave i sela duž nemirne granice u Kašmiru, prilikom čega je ubijeno najmanje šest civila i ranjeno drugih šest, saopštili su zvaničnici u subotu.

Tenzije su podignute na visok nivo nakon što su indijski avioni ušli u Pakistan u utorak, izvodeći ono što je Indija nazvala preventivnim napadom na militante osumnjičene da su 14. februara izvli samoubilački bombaški napad na indijski deo Kašmira, kojom prilikom su ubili 40 indijskih vojnika. Pakistan je odgovorio, oborivši jedan borbeni avion u sredu i uhapsivši pilota, koji je vraćen Indiji u petak kao mirovni gest.

Prekogranične borbe

No, borbe su obnovljene tokom noći i u zoru u subotu, kada je ubijeno dvoje dece i njihova majka u indijskom delu Kašmira. Njih troje stradalo je kada je granata koju su ispalili pakistanski vojnici pogodila njihov dom u regionu Punč, u blizini Linije kontrole koja deli Kašmir između dva nuklearna rivala, saopštila je indijska policija. Otac dece je ranjen i u kritičnom je stanju.

U pakistanskom delu Kašmira, vladin zvaničnik Umar Azam rekao je da su indijske trupe teškim oružjem "neselektivno ciljale granična sela" duž Linije kontrole, ubivši dečaka i ranivši troje drugih ljudi. On je rekao da je nekoliko domova uništeno tokom indijskom granatiranja.

Granatiranje i paljba iz manjeg vatrenog oružja započeli su ponovo u subotu nakon nekoliko sati zatišja. U saopštenju pakistanske vojske kaže se da je dvoje civila ubijeno i drugih dvoje ranjeno u najnovijim borbama. Indijska vojska kaže da su pakistanske trupe napale indijske ispostave na nekoliko mesta duž militarizovane linije.

Zvaničnici obe zemlje upotrebili su rutinske opise za vojnu konfrontaciju, rekavši da su njihovi vojnici reagovali prikladno, okrivljujući jedni druge za "neisprovocirana" kršenja prekida vatre iz 2003. godine na nekoliko mesta duž kašmirske granice, ciljajući vojsne ispostave, kao i sela.

XS
SM
MD
LG