Linkovi

U pucnjavi u blizini Jerusalima ubijena tri Izraelca i napadač


Izraelske bezbednosne snage i timovi za vanredne situacije na mestu napada na ulazu u naselje Har Adar, 26. septembra 2017.
Izraelske bezbednosne snage i timovi za vanredne situacije na mestu napada na ulazu u naselje Har Adar, 26. septembra 2017.

Palestinski napadač otvorio je vatru u utorak na ulazu u naselje u okolini Jerusalima, ubivši tri Izraelca i kritično ranivši još četvoricu, saopštili su izraelska policija i medicinske službe, nakon jednog od najsmrtonosnijih napada u dvogodišnjoj bujici nasilja.

Portparolka policije, Luba Samri, rekla je da je napadač bio 37 godina star Palestinac koji je prišao zadnjem ulazu na kapiji naselja Har Adar, krijući se među drugim Palestincima, radnicima koje su proveravali pripadnici bezbednosnih snaga.

Ona je rekla da je izazvao pozornost i da mu je rečeno da se zaustavi. U tom trenutku, napadač je potegao oružje i počeo da puca sa male razdaljine, nakon čega su ga ubili pripadnici snaga bezbednosti.

Medicinska služba Crvene Davidove zvezde saopštila je da je uz tri ubijena muškarca u njihovim 20-im i 30-im godinama, četvrti Izraelac, star 32, prevežen u bolnicu u kritičnom stanju,

Har Adar je visokoklasna zajednica zapadno od Jerusalima, na obe strane linije između Zapadne obale i izraelske teritorije - i neobičan je cilj u talasu nasilja sa kojim se Izrael suočava više od dve godine.

Od septembra 2015, Palestinci su ubili 48 Izraelaca, dvojicu Amerikanaca i britanskog turistu u napadima noževima, pucnjavi ili uletanjem automobilima.

Tokom istog vremena, izraelske snage ubile su više od 255 Palestinaca; Izrael tvrdi da su većinom oni bili napadači, dok su drugi stradali u obračunima sa izraelskim snagama. Većina napada bili su napadi nožem na pripadnike snaga bezbednosti, najviše na Zapadnoj obali.

Izrael optužuje palestinske religijske i političke lidere da iniciraju nasilje preko društvenih mreža na kojima se glorifikuje nasilje i ohrabruju napadi. Palestinci tvrde da su napadi posledica besa i frustracije zbog decenija izraelske vlasti na teritorijama koje oni smatraju svojom državom.

Učestalost i intenzitet napada opali su u poslednje vreme, ali ovakav napad, koji dolazi usred velikog jevrejskog praznika, preti da ih ponovo rasplamsa.

Predsednik Izraela, Ruven Rivlin, rekao je da "surovi teroristički napad još jednom pokazuje dvnevni front na kome se nalaze naše snage bezbednosti u najvažnijoj misiji - zaštiti i odbrani bezbednosti građana Izraela".

XS
SM
MD
LG