Linkovi

U pojedinim delovima Srbije smiruju se poplave, procenjuje se šteta


U nekim delovima Srbije poplave se smiruju, dok se na nekima tek očekuju, Foto: video grab

U Ivanjici i Lučanima prema izveštajima sa terena stanje sa poplavama se smiruje, ali se u Trsteniku i Kniću situacija pogoršava. Na snazi je i dalje upozorenje od Republičkog Hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), a na teren u pomoć lokalnom stanovništvu izašla je i vojska. Situaciju dodatno otežava to što lokalno stanovništvo u pojedinim delovima nije dalo svoju saglasnost za izgradnju bedema, a gomilanje otpada je dodatno napravilo probleme kada su bujice nanele smeće.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se situacija posle obilnih padavina stabilizuje i da će u četvrtak na sednici vlade biti doneta odluka o pomoći ugroženim područjima kada lokalne samouprave dostave izveštaje o šteti.

U opštini Trstenik stanje posle jučerašnjih poplava je izuzetno teško, izjavio je zamenik predsednika opštine Ljubiša Marković i upozorio da kiša na području te opštine od jutros i dalje pada, zbog čega Morava nadolazi.

"Stanje je izuzetno teško, gotovo se naziru obrisi poplave iz 2014. Sve mostove imamo pokrivene s dežurstvom i mašinama, jer voda donosi granje koje pravi čepove. Kiša pada i dalje, od šest, pola sedam ujutru. Morava je noćas nadošla oko 53 centimetara i trenutno nadolazi, premašila je kvotu 28, a naša redovna kvota za odbranu je 25 do 26", kazao je Marković za Tanjug.

Zbog toga su, ističe, ekipe i mašine konstantno na terenu, a zbog poplava trenutno je u prekidu regionalni put Kraljevo - Kruševac sa leve strane obale kod mesta Lozna, kao i lokalni put između Brezovice i Stublice.

"Za sada nemamo nekih problema sa iseljavanjem ljudstva i stoke", rekao je Marković i dodao da još nema preciznih informacija o visini štete.

Nakon jučerašnjih poplava koje su pogodile opštinu Lučani, danas se voda povlači, a narednih dana biće utvrđene štete koje su naročito zadesile Dragačevo, izjavio je danas predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

On je za Glas zapadne Srbije kazao da je u zaseoku Stanići, kod Guče, put u prekidu i dodao da je slična situacija i na oko 40 putnih pravaca u opštini Lučani, a da je oko 20 mostova, više od 300 kilometara opštinskih puteva prvog i drugog reda i nekategorisanih putnih pravaca je oštećeno.

Dolović kaže da su Ðerađ i deo Krstraca takođe pod vodom.

"Nažalost, zbog neodgovornosti nekih naših sugradana koji godinu i po do dve nisu hteli da potpišu saglasnost da se završi celokupna investicija koju je finansirala država, juče je popustio bedem na mestu na kom nije dovršen i zbog tih ljudi Ðerad je opet poplavljen”, rekao je Dolović i dodao da u pojedine škole đaci neće ići.

Odbrana je uvedena zbog prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao RHMZ
Odbrana je uvedena zbog prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao RHMZ

Pripadnici Vojske Srbije od ranih jutarnjih sati angažovani su u Lučanima, koji su pogođeni obilnim padavinama, na poziv Štaba za vanredne te opštine.

Više od 50 pripadnika 22. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske iz Požege angažovano je na otklanjanju posledica poplava i pomoći stanovništvu.

Najviše štete poplave su nanele Srednjoj školi Dragačevo u Guči i u selima Viča kod Guče i Ðerać kod Lučana, gde pripadnici pešadijskog bataljona pomažu meštanima na čišćenju puteva i nanosa od poplava u domaćinstvima.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je Vojska Srbije spremna da na poziv kriznih štabova angažuje svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo za pomoć u vanrednoj situaciji, proglašenoj u nekoliko opština.

Dve pruge su trenutno u prekidu zbog poplava: Lapovo - Kraljevo, između stanica Gruža i Guberevac, i Markovac - Resavica ,između stanica Svilajnac i Despotovac, izjavio je direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić.

On je novinarima u Velikom Gradištu rekao da se trenutno procenjuje da će za potpunu sanaciju kritičnih mesta biti potrebno oko 55 miliona dinara i dodao da ne očekuje da će biti novih prekida u železničkom saobraćaju zbog padavina.

Gradski sekretar za poslove odbrane i vanrednih situacija, Darko Glavaš, izjavio je da nema opasnosti od izlivanja reka na teritoriji Beograda, i precizirao da je kota na Savi 501 centimetar, a na Dunavu 543 centimetara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG