Linkovi

Portoriko na referendumu izglasao da postane 51. američka država


ARHIVA - Zastava Portorika ispred Kapitola teritorije SAD u San Huanu, Portoriko, 29. jula 2015.
ARHIVA - Zastava Portorika ispred Kapitola teritorije SAD u San Huanu, Portoriko, 29. jula 2015.

Stanovnici Portorika, teritorije SAD, glasali su u nedelju na neobavezujućem referendumu da postanu 51. država SAD.

Gotovo pola miliona glqasača glasalo je za opciju američke države, oko 7.600 za slobodnu asocijaciju i nezavisnost, a oko 6.700 za postojeći teritorijalni status. Izlaznost je bila 23 odsto.

"U svakoj demokratiji, izražena volja većine koja učestvuje u izbornom procesu uvek preovlada", rekao je guverner teritorije Pedro Roselo. "Bilo bi krajnje kontradiktorno od Vašingtona da zahteva demokratiju u drugim krajevima sveta, a da ne odgovori na legitimno pravo na samoopredeljenje koje je izraženo danas na američkoj teritoriji Portoriko".

Ovo je peti put da je raspisan neobavezujući referendum za glasače tog ostrva. Godine 2012, ostrvljani su se opredelili za američku državu, ali se Kongres, konačni arbitar za želju Portorika, nikada se nije o tome izjasnio.

Piter Hakim, profesor i penzionisani predsednik Interameričkog dijaloga iz Vašingtona, kaže da je poslednji referendum bio "prilično besmisleno glasanje".

"Činjenica da je samo 23 odsto populacije izašlo i glasalo i da su gotovo svi od njih opredeljeni za SAD, ne iznenađuje", rekao je Hakim za Glas Amerike. "I činjenica je da to verovatno neće imati uticaja na ono što će se događati Portoriku u narednom periodu".

Referendum se poklapa sa stogodišnjicom odluke SAD da dodeli američko državljanstvo Portorikancima, mada su oni ostali uskraćeni za pravo glasa na izborima za američkog predsednika i imaju samo predstavnike u Kongresu, sa ograničenim pravom glasa.

Stanovnici Portorika glasaju tokom petog referenduma o statusu ostrva, 11. juna 2017.
Stanovnici Portorika glasaju tokom petog referenduma o statusu ostrva, 11. juna 2017.

Tomas Rivera Šac, predsednik portorikanskog Senata, kaže da će ova odluka pomoći Portoriku u težnjama da se suoči sa svojom krizom duga. Ali rivalske partije na ostrvu, Narodna demokratska partija i Intenpendistička partija Portorika, podržavaju nemenjanje postojećeg teritorijalnog statusa ili nezavisnost. Rojters javlja da su pozivi na bojkot referenduma izazvali zabrinutost kod nekih posmatrača zbog anemične izlaznosti na birališta.

Mnogi veruju da teritorijalni status ostrva doprinosi desetogodišnjoj ekonomskoj krizi. Stanovnici Protorika su oslobođeni plaćanja federalnog poreza, ali i dalje plaćaju socijalno i zdravstveno osiguranje i lokalne poreze, a teritorija dobija manje federalnog finansiranja nego države u SAD.

Protivnici američke države kao rešenja za ostrvo upozoravaju da će ostrvo izgubiti svoj identitet i da će se Portoriko boriti još više finansijski, pošto će biti prisiljen da plaća milione za federalne poreze.

XS
SM
MD
LG