Linkovi

Evropski lideri u nedelju na vanrednom samitu o imigraciji


Osam evropskih zemalja sastaće se u Briselu u nedelju da bi razmatrale evropsku, najveću migrantsku krizu od Drugog svetskog rata, koja bi mogla da pogorša postojeći politički spor članica Evropske Unije zbog tog kontroverznog pitanja.

Predsednik evropske komisije Žan Klod Junker sazvao je sastanak na kojem se očekuje prisustvo Austrije, Bugarske, Italije, Nemačke, Francuske, Grčke, Malte i Španije. Lideri će razmatrati načine za sprečavanje migranata da pređu u druge evropske zemlje nakon što su zatražili azil u jednoj od mediteranskih zemalja u koje su inicijalno ušli. Sastanak će prethoditi samitu Evropske Unije kasnije ovog meseca na kojem će lideri pokušati da utvrde zajedničku imigracionu politiku, tri godine nakon što je više od milion ljudi stiglo u Evropu, većinom onih koji su pobegli od nasilja na Bliskom istoku i Aziji.

Imigrationo pitanje preti i da ugrozi koalicionu vladu nemačke kancelarke Angele Merkel. Koaliconi partner Hrišćansko-socijalna unija dala je kancelarki Merkel rok od dve nedelje da obezbedi evropski sporazum. Lider CSU i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer zatražio je da Nemačka odbije migrante koji su se već registrovali u drugim evropskim članicama. Merkel se protivi bilo kom jednostranom potezu koji bi mogao da ugrozi njenu politiku otvorenih vrata iz 2015. i njen autoritet.

XS
SM
MD
LG