Linkovi

Minsk: Počeli pregovori Ukrajine i sepratista


Predstavnici Ukrajine, Rusije i pobunjenika odgovaraju na pitanja novinatra
Predstavnici Ukrajine, Rusije i pobunjenika odgovaraju na pitanja novinatra

Na istoku zemlje situcija se zaoštrava, 12 civila ubijeno u današnjem granatiranju stratešni važnog grada Debaljceve, koji povezuje Donjeck i Lugansk...

Ukrajina i proruski separatisti započeli su novu rundu mirovnih pregovora, dok se na istoku zemlje nastavljaju sukobi u kojima ginu i vojnici i civili.

U granatiranju strateški važnog grada Debaljceve danas je ubijeno 12 civila, tvrdi šef policije regiona Donjeck, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Ukrajinski vojnik ispred skupštine grada u Debaljcevi
Ukrajinski vojnik ispred skupštine grada u Debaljcevi

Debaljceve se nalazi istočno od Donjecka i povezuje ga sa Luganskom, još jednim uporištem pobunjenika. Vladine snage i dalje kontrolišu Debaljceve, koji je bez vode, struje i grejanja već danima.

Pored civila stradali su i vojnici. Ministar odbrane Ukrajine Stepan Poltorak izjavio je da je u poslednja 24 sata 15 pripadnika ukrajinske vojske poginulo u sukobima sa separatistima koje podržava Rusija.

A dok se situacija na istoku zaoštrava, predstavnici Ukrajine, Rusije i pobunjenika sastali su se u glavnom gradu Belorusije Minsku, povodom razgovora koji su bili planirani za juče.

Dogovor o prekidu vatre postignut u Minsku u septembru bio je kršen neprekidno, a prošle nedelje je potpuno propao, kada su pobunjenici najavili novu ofanzivu, s ciljem da prošire teritoriju koju imaju pod kontrolom.

U ukrajinskom konfliktu, koji je počeo u aprilu prošle godine, posle ruske aneksije krimskog polustrva, do sada je stradalo više od 5.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG