Linkovi

U Makedoniji propali pregovori, čeka se odluka predsednika


Zgrada makedonske vlade u Skopju, (Glas Amerike)
Zgrada makedonske vlade u Skopju, (Glas Amerike)

Nakon propasti pregovora o formiranju nove makedonske vlade između koalicionih partnera, vladajuće VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i albanske partije DUI Ali Ahmetija, čeka se odluka predsednika Ðorđa Ivanova.

Predsednik Ivanov bi prema Ustavu mandat za sastav vlade trebalo da, posle propalih pregovora, poveri drugoj najvećoj stranci, odnosno opozicionoj SDSM-u Zorana Zaeva.

Izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, a koalicija VMRO-DPMNE je osvojila 51 poslanički mandat, opoziciona SDSM 49, a najuticajnija albanska DUI 10 poslaničkih mandata, značajno manje u odnosu na prethodne izbore.
Gruevski insistira na novim vanrednim parlamentarnim izborima, koji bi bili održani u aprilu zajedno sa lokalnim.

"VMRO-DPMNE su zajedno sa koalicijom "Za bolju Makedoniju" kao pobednik održanih izbora, na kojima je dobio najveću podršku građana smatra da formiranje Vlade treba da zatvori političku krizu, a ne da je produžava. Smatramo da su novi izbori zrelo rešenje," saopšteno je iz VMRO-DPMNE.

Lider opozicione SDSM, Zoran Zaev apelovao je na predsednika Ivanova da mandat za sastav nove vlade da toj stranci, upozorivši da bi sve drugo bilo kršenje Ustava.

Zaev je izrazio uverenje da će, kada dobije mandat, obezbediti parlamentarnu većinu i predstaviti novu vladu.

Održane izbore i vlast i opozicija vide kao referendumsko izjašnjavanje o sudbini zemlje, a nova vlada trebalo je da izvedu Makedoniju iz gotovo dvogodišnje političke krize.

Sve opcije za formiranje vlade su i dalje otvorene, a postavlja se pitanje da li je DUI odbijanjem koalicionog partnerstva sa VMRO-DPMNE zapravo želeo da pomogne Gruevskom, koji želi nove izbore ili, kako prenose mediji u Makedoniji, iskreno namerava da učestvuje u suštinskim promenama.

DUI imala mogućnost da se opredeli za formiranje koalicije sa vladajućom VRMR-DPMNE, sa SDSM ili da formira široku koaliciju, a među opcijama je bilo da postane opoziciona stranka ili da se ide na nove izbore.

Iako se smatra da Ustav nije precizan po pitanju daljeg delovanja predsednika Ivanova, sigurno je da on ima 10 dana od danas da odluči da li će mandat dati SDSM-u ili ga možda ponuditi nekom drugom iz VMRO-DPMNE.

Novi mandatar će potom imati rok od 20 dana da formira parlamentarnu većinu, te bi u tom slučaju Makedonija novu vladu mogla dobiti u prvoj polovini marta.

XS
SM
MD
LG