Linkovi

U Makedoniji počele konsultacije o izboru predsednika parlamenta


Buffalo owners try to control their buffalos during a traditional buffalo fight held as part of Bhogali Bihu festival at Boidyabori village, some 80 km from Guwahati.
Buffalo owners try to control their buffalos during a traditional buffalo fight held as part of Bhogali Bihu festival at Boidyabori village, some 80 km from Guwahati.

U Skoplju su optočele konsultacije za izbor predsednika parlamenta, a prema nezvaničnim informacijama lokalnih medija, sednica bi mogla biti zakazana za sredu ili četvrtak. Od konstituisanja parlamenta prošlo je više od 70 dana.

Kako su preneli makedonski mediji, parlamentarne stranke koje čine većinu u Sobranju otpočele su konsultacije o izboru predsednika Skupštine, a nakon njihovog završetka će inicirati sazivanje sednice parlamenta.

Parlament sa 120 poslanika čine devet partija - 51 koalicije VMRO-DPMNE, 49 koalicija koju predvodi SDSM, 10 iz DUI, 5 Besa, tri saveza Albanaca i dva DPA.

Tri meseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora, Makedonija je ponovo u političkoj krizi, nakon što je predsednik Ðorđe Ivanov odbio da dodeli mandat za sastav nove vlade opozicionom lideru SDSM Zoranu Zaevu koji je podršku dobio od dve albanske partije - DUI i BESA.

Makedonski predsednik je i dalje pri stavu da neće dati mandat lideru SDSM-a, uz obrazloženje da je Zaev prihvatio tiransku platformu, koja je štetna po integritet i suverenitet zemlje. Ivanov smatra da još nisu otklonjene prepreke za davanje mandata lideru Zaevu, koji je sa dve albanske partije obezbedio parlamentarnu većinu od 67 poslanika.

Iako nije dobio mandat, lider SDSM predstavio je program nove vlade, za koju je rekao da će uskoro biti formirana.

I nakon tri meseca od održavanja vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji i nema vlade, nema predsednika parlamenta, a prošao je i rok za raspisivanje lokalih izbora jer to nije imao ko da učini.

u Makedoniji trenutno funkcioniše predsednik države, a održavaju se i svakodnevni protesti u organizaciji Građanske inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju".

XS
SM
MD
LG