Linkovi

U Kini počeli godišnji sastanci najviše zakonodavne vlasti


Delegati odlaze posle ceremonije otvaranja Nacionalnog narodnog kongresa u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 5. mart 2018. (REUTERS/Damir Sagolj)
Delegati odlaze posle ceremonije otvaranja Nacionalnog narodnog kongresa u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 5. mart 2018. (REUTERS/Damir Sagolj)

Očekuje se da će tokom ovogodišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa izaslanici glasati za prodlog zakona kojim bi se Ši Đinpingu omogućilo da bude doživotni predsednik Kine.

Pristižući autobusima i marširajući rame uz rame, više od 2 hiljade delegata okupilo se u Velikoj dvorani naroda na početnom zasedanju zakonodavnog tela.

U izveštaju o radu vlade premijera Lija Kećijanga nalaze se poznata obećanja da će se umanjiti finansijski rizik nastao zbog sve većeg duga lokalne vlade, kao i da će se održati stabilan rast kineske ekonomije.

Li se takođe obavezao da će još više otvoriti kinesko tržište za strana ulaganja. I dok se Vašington sprema da uvede veće tarife na uvoz čelika i aluminijuma, Kina obećava da će smanjiti svoje prekomerne kapacitete proizvodnje čelika za 170 miliona tona.

"Kina će čvrsto promovisati globalizaciju slobodne ekonomije i zaštititi slobodnu trgovinu. Spremni smo da sarađujemo sa svim relevantnim stranama kako bismo unapredili multilateralne trgovinske pregovore", poručio je Li.

Ove godine, kaže Li, Kina će potrošiti 8,1 odsto više na odbranu, a kineska komunistička vlada očekuje da će ekonomija porasti za 6,5 odsto.

Kineski premijer u izveštaju nije pominjao predloge ustavnih amandmana, ali se o tome čulo tokom drugog govora na sednici, kada je prvi put javno otkriveno da je pritisak za donošenje 21 amandamana – uključujući i onaj o Šijevom predsedničkom mandatu – počeo u septembru prošle godine.

Komunistička partija kaže da je predlog za ukidanje maksimuma od dva predsednička mandata bio odgovor na pozive iz cele zemlje i partijskih kadrova.

Iako neki od poslanika sa kojima je Glas Amerike razgovarao nisu bili upoznati sa tim predlogom, svi su izrazili podršku za taj potez i uverenje da će se partija baviti pitanjem da Ši doživotno ostane predsednik.

"To pitanje će na kraju biti rešeno na odgovarajući način, ali vladi su sada potrebni stabilinost i kontinuitet. Ono čega se Kina najviše plaši jeste promenljiva politika", rekao je delegat Nacionalnog narodnog kongresa.

"Ne verujem da će se Komunistička partija vratiti na stari put i da će praviti kult ličnosti. Propisi partije su jasni što se toga tiče”, rekao je drugi delegat Nacionalnog narodnog kongresa.

“Siguran sam da je partija to uzela u obzir i napravila planove”, uveren je trećo delegat Nacionalnog narodnog kongresa.

Poslanici u Kongresu će o predloženim amandmanima razgovarati u sredu, a glasanje je zakazano za nedelju. Glasanje će, kako ističu zvaničnici, biti obavljeno u glasačkim kabinama, a listići će biti ubačeni u kutije. Postojaće čak i rezervna kopija u slučaju neuspeha sistema prebrojavanja glasova.

XS
SM
MD
LG