Linkovi

U kakvim uslovima borave deca odvojena od roditelja imigranata?


Pritvorni centar za decu imigranata u Teksasu
Pritvorni centar za decu imigranata u Teksasu

Novi video i audio snimci, koji navodno prikazuju pritvorne centre za decu imigranata odvojenu od roditelja na granici, pooštrili su debatu o imigracionoj politici Trampove administracije.

U utorak ujutro su objavljeni novi snimci unutrašnjosti najvećeg pritvornog centra za imigrante u Mekalenu, u Teksasu. Ukupno 1100 mušlaraca, žena i dece nalazi se u nečemu što liči na kavez. Deca su umotana u plastičnu ćebad i spavaju unutar metalnih ograda. Voditeljka Foks Njuza Lora Ingram suočila se sa kritikama pošto je ove objekte uporedila sa “letnjim kampovima”.

A to je izgovorila pošto je portal “Propublika” objavio potresni audio snimak dece koja su odvojena od roditelja, iz jednog pritvornog centra na nepoznatoj lokaciji. Na snimku se, navodi “Propublika”, čuju i glasovi graničnih policajaca.

Audio snimak "Propublike" o deci odvojenoj od roditelja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

S druge strane, Trampova administracija tvrdi: federalne agencije dobro brinu o deci.

Radimo u skladu sa najvišim standardima u zemlji. Obezbeđujemo hranu, medicinsku negu, obrazovanje i sve što je deci potrebno” , kaže Kirstjen Nilsen, sekretarka za unutrašnju bezbednost.

Ali Antar Dejvidson, koji je do prošle nedelje radio u objektu za decu odvojenu od roditelja "Southwest Key" u Arizoni, kaže za ABC da je dao otkaz posle onoga što je tamo video.

“Šef smene me je pozvao i rekao da moram da dođem i prevedem deci da ne smeju da se grle. Reč je bilo o troje dece iz Brazila, braći i sestrama, koji su odvojeni od majke noć pre. Dvoje mlađih se drže za starijeg brata, svi plaču, stariji brat pokušava da ostane jak, ali ne uspeva.”

Organizacija koja vodi objekat u kojem je Dejvidson radio negirala je njegove tvrdnje i za televiziju ABC navela da u objektu rade “iskusni, obučeni ljudi koji deci pružaju utehu i čine da se osećaju udobnije” kao i da je “grljenje apsolutno dozvoljeno”. Ali, to nije iskustvo jedne od najboljih dečjih lekarki u zemlji. Doktorka Kolin Kraft, predsednica Američkog udruženja pedijatara, kaže da u takvim objektima ne samo da nije bilo grljenja, već je ono što se dešava nazvala “zloupotrebom dece”.

Rečeno nam je da osoblje ne sme da uzme u naručje ili dodiruje decu. Ako im roditelji ljubavlju ne smanje nivo hormona stresa, to kod dece može izazvati brojne kratkoročne i dugoročne probleme”.

Neka deca koja su odvojena od roditelja završavaju u američkim hraniteljskim porodicama. Jedan par iz Mičigena, koji je želeo da ostane anoniman, brine o 10-godišnjem dečaku iz Gvatemale.

Rekao nam je da mu je otac odveden sa lisicama na rukama, a da je on proveo 24 sata u pritvornom centru. Kad je došao kod nas, bio je ekstremno bojažljiv. Plašio se da jede, da nas pogleda, odeća mu je bila prljava i nije hteo da ode u toalet", kaže hraniteljka.

Prema podacima američkih vlasti, od početka maja do početka juna više od 2300 dece nalazi se u pritvornim centrima širom zemlje, pošto su na granici odvojeni od roditelja.

XS
SM
MD
LG