Linkovi

U Kabulu otvorena biblioteka na točkovima


U Kabulu se pojavila nova biblioteka, ali ova je na točkovima - deo šireg plana za promociju čitanja i pismenosti za decu i tinejdžere u glavnom gradu Kabula. Oni koji žele da pročitaju dobru knjigu - samo treba da traže plavi autobus.

Autobus izgleda kao da je deo gradskog saobraćaja, ali umesto putnika, nosi preko 500 knjiga za decu i tinejdžere. Svaki dan, od jutra do mraka, biblioteka na točkovima nazvana "Čarmahz" kruži ulicama Kabula, otvarajući svoja vrata svima koji žele da otkriju radosti čitanja.

“Deca treba ovde da dođu da bi našli kako da promovišu i razviju našu zemlju, da se izvuku iz rata umesto da postanu samoubilački napadači.”, kaže učenica osnovne škole u Kabulu, Farkonda Husein.

Uprkos tome što ima populaciju od preko pet miliona ljudi, Kabul ima samo 12 javnih biblioteka. Bukmobil nudi širok spektar poezije, istorije i pripovetki za mlade čitaoce, i staje na mnogim mestima u gradu

“Nisam imala pravo detinjstvo, jer nisam imala pristup biblioteci. Dakle, odlučila sam da pokrenem ovaj projekat. Kada deca dolaze kod nas i čitaju knjige, vidim ih kako uživaju u svom detinjstvu. Iako neka deca izgledaju umorno i umorni su, kada počnu da čitaju knjige u tome zaista uživaju. Želja mi je da donesem radost dečijim licima kroz knjige.", objašnjava osnivač biblioteke Frešta Karim

Karim želi da usadi ljubav za čitanje deci u Avganistanu - tako da mogu da razviju veštine kritičkog razmišljanja, da bolje razumeju mnoge izazove koji su se pojavili u njihovoj zemlji.

Ovo je prvi put da jedna pokretna biblioteka putuje kroz ulice Kabula i postoje planovi da se taj projekat proširi na druga mesta.

XS
SM
MD
LG