Linkovi

U Japanu raste tražnja za skloništima od nuklearnog napada


Kendji Oribe izrađuje opremu i skloništa za preživlljavanje nuklearnog napada
Kendji Oribe izrađuje opremu i skloništa za preživlljavanje nuklearnog napada

Japan je započeo da sprovodi niz hitnih vežbi kao odgovor na pretnje mogućeg severnokorejskog raketnog napada. Pjongjang je tokom ove godine ispalio više od deset raketa u Japansko more, od kojih su neke pale unutar japanske ekonomske zone. Mnogi Japanci strahuju da bi kao saveznik SAD, Japan, mogao da postane meta Severne Koreje - ili da bude uhvaćen u unakrsnoj vatri u slučaju izbijanja bilo kakvog sukoba u regionu.

Kenđi Oribe je izgradio ono što veruje da će mu pomoći da preživi svaki nuklearni sukob u istočnoj Aziji. Njegova firma je specijalizovana za izgradnju podzemnih skloništa. Sa jačanjem ratne retorike od strane Severne Koreje, firma Oribea suočena je sa sve većom potražnjom.

"Neprobojna vrata, izlazni otvori, kao i mašine kao što je ova vazdušna pumpa, sve to uvezeno iz Švajcarske. Sada postoji nedostatak ovih komponenti i moram da tražim od svojih kupaca da sačekaju malo."

Ventilatori filtriraju štetne gasove ili zračenja - daju ljudima dovoljno dugo vremena da prežive radijaciju, nakon nuklearnog napada. Postoje svi neophodni uslovi za život pod zemljom.

"Posle atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, nivo radijacije je, posle dve nedelje, bio smanjen na hiljaditi deo. Tako da je bilo bezbedno da se izađe napolje."

Japan će imati upozorenje samo šest ili sedam minuta pred raketni napad Severne Koreje. Mali broj Japanaca očekuje skori napad. Međutim, zemlja se priprema za najgore. Priobalna mesta duž Japanskog mora vrše vežbe za evakuaciju. Stanovništvo strahuje od severnokorejskog raketnog napada na Japan, bilo kao posledice probe ili gneva Pjongjanga.

“Baš je strašno. Kada sam sa decom, mogu da ih zaštitim, dok ne mogu ništa ako sam na poslu i daleko od njih. Toga se bojim.", kaže majka dvoje dece Akiko Kodani

Japan se priprema za svoju takozvani Džej-sistem upozorenja - niz hitnih poruka koje se prenose preko zvučnika, mobilnih telefona i kompjutera. Sistemi protivraketne odbrane su raspoređeni u zapadnom Japanu. Neki - kao Kenđi Oribe – su spremni na sve. Njegovo sklonište je delimično izlog za potencijalne kupce. Ali je jasno da Oribe deli njihovu strepnju.

Sramotno je da je Japan bio poražen u Drugom svetskom ratu i da još uvek treba da vodi računa o svojoj bezbednosti. Ako bude novi rat, ne želim da ga izgubimo."

Bezbednost kao ova nije nimalo jeftina. Oribeove mušterije plaćaju oko 165.000 dolara za sklonište. Njegova lista narudžbi brzo raste.

XS
SM
MD
LG