Linkovi

U insajderskom napadu u Avganistanu ubijeno 25 vojnika


Pokrajina Gazni, Avganistan
Pokrajina Gazni, Avganistan

Zvaničnici u Avganistanu saopštili su u subotu da su ubačeni napadači ubili najmanje 25 pripadnika bezbednosnih snaga u istočnoj nemirnoj pokrajini Gazni.

Noćni napad isanjdera dogodio se u oblasti Karabag gde je grupa od sedam pripadnika bezbednosnih snaga u petak uveče okrenula svoje puške na ostale vojnike u lokalnoj bazi avganistanske vojske.

Šef oblasti Gulam, Habib Zerek, rekao je za Glas Amerike da su napadači pokupili oružje i uzeli vojna vozila iz baze pre nego što su pobegli i pridružili se pobunjenicima u okolini. Rekao je da su i dvojica avganistanskih vojnika ranjena u incidentu.

Talibani su u saoštenju naveli da je u napadu ubijeno 32 vojnika i da su njihovi borci zauzeli bazu, mada su tvrdnje pobinjenika često preuveličane.

Avganistanske bezbednosne snage pretrpele su oko 50 insajderskih napada ove godine u kojima je ubijen veliki broj pripadnika snaga bezbednosti.

Gazni je mesecima poprište žestokih borbi između avganistanskih snaga i talibana. Ta pobunjenička grupa kontroliše ili se bori za kontrolu nad mnogim oblastima u toj pokrajini.

U petak, najmanje deset civila ubijeno je, a šest rasnjeno kada je minibus kojim su putovali u glavni grad pokrajine, koji se takođe zove Gazni, pogođen eksplozijom mine postavljene pored puta.

Niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, ali avganistanski zvaničnici okrivljuju Talibane za postavljanje bombi.

XS
SM
MD
LG