Linkovi

U Hrvatskoj glavne teme spomenici i preimenovanje trga u prestonici


Arhiva - Premijer Hrvatske, Andrej Plenković

Očekivanje rešenja za spornu spomen ploču u Jasenovcu sa pozdravom "za dom spremni" i reagovanja na odluku zagrebačke skupštine o preimenovanju Trga maršala Tita u centru Zagreba, ali i najava vraćanja spomenika Ivi Loli Ribaru obeležili su današnje vesti iz Hrvatske.

Specijalni američki izaslanik za pitanja holokausta Tomas Jazdigerd dolazi ponovo u Zagreb, a hrvatski mediji to povezuju sa zahuktavanjem rasprave o iznalažeju rešenja za pitanje sporne spomen ploče Hrvatskim odbranbenim snagama (HOS).

On je već jednom ove godine u aprilu posetio Jasenovac kada je na pitanje novinara o spornoj ploči HOS-a, podsetio da je SAD, kao i Hrvatska, član Međunarodne asocijacije za sećanje na holokaust (IHRA).

Tom prilikom je izjavio i da misli da su simboli važni i da se zna da je ta ploča posebno uvredljiva za preživele holokausta i članove njihovih porodica.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da očekuje da se pitanje sporne spomen ploče reši u naredne dve nedelje na način koji neće biti na štetu pripadnika HOS-a i koji neće vređati jasenovačke žrtve i njihove potomke.

Prema prema pisanju hrvatskih medija, mišljenja o uklanjanju natpisa "za dom spremni" sa pomenute ploče su podeljena. Na to će najverovatnije teško pristati HOS-ovci, a protiv je i desno krilo vladajućeg HDZ-a.

Odluka o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske u centru Zagreba doneta je na maratonskoj sednici gradskog parlamenta, koja je trajala do iza ponoći.

Promena imena pomenutog trga je deo koalicionog sporazuma i preduslov za formiranje vlasti u Zagrebu između gradonačelnika Milana Bandića, kome je to šesti mandat na toj poziciji i bivših HDZ-ovaca Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Na istoj sednici je predloženo da se ploča sa imenom Trg maršala Tita sačuva u muzeju.

Gradonačelnik Bandić je nakon ove sednice gradske skupštine najavio vraćanje spomenika Ivi Loli Ribaru.

"Zagreb će dobiti bronzanu bistu narodnog heroja Ive Lole Ribara, a biće postavljena na mestu s kojega je uklonjena na Črnomercu, uz Prilaz baruna Filipovića, ulice koja je do 1991. nosila ime Ive Lole Ribara," rekao je Bandić, prenela je zagrebačka N1 TV.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG