Linkovi

U Borči građanski skup solidarnosti ispred pekare albanskog vlasnika


Skup "Burek solidarnosti" ispred pekare "Roma" u beogradskom prigradskom naselju Borča, u Beogradu, 3. maja 2019. (VOA)
Skup "Burek solidarnosti" ispred pekare "Roma" u beogradskom prigradskom naselju Borča, u Beogradu, 3. maja 2019. (VOA)

Građani, aktivisti nevladinih organizacija i lideri i predstavnici opozicionih stranaka, okupili su se u petak ispred pekare "Roma" u znak solidarnosti prema vlasniku te pekare Moni Đuraju, koji poslednjih dana trpi pritiske i napade.

"Idemo na burek u Borču. Nakon sramnog napada na našeg komšiju albanske nacionalnosti, Đuru pekara, od strane fašista koji su pokušali da zastraše i njega i njegovu porodicu, pokažimo solidarnost sa našim sugrađaninom. Srbija je zemlja svih njenih građana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Vidimo se dobri ljudi", slovio je poziv koji je prethodnih dana kružio društvenim mrežama.

U akciju "Burek solidarnosti", tokom koje su zaposleni i vlasnik pekare "Roma" okupljenima besplatno delili peciva i osvežavajuće napitke, građani su se uključili kako bi poručili da odbacuju nacionalizam i pritiske na bilo kog građanina, kao i da osude najavljeni skup desničara.

VIDEO: Skup "Burek solidarsnoti"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

I pored insistiranja nekih građana da plate pecivo u samoj pekari, zaposlene radnice nisu želele da uzmu novac, a kupce su upućivali da, po želji, novac mogu da ostave u kutiji na pultu i tako ga doniraju za lečenje jednog bolesnog deteta.

Vlasnik pekare "Roma" Moni Đuraj izjavio je da srećan je zbog tolike podrške.

"Hvala svima što su došli, hvala mojim sugrađanima što imaju toliko poverenje u mene, što znaju da sam običan i radan čovek. Te pretnje preko društvenih mreža - 'Seli se, Šiptaru' ili 'Za tebe nema mesta ovde' - za mene su te pretnje obične gluposti. Ne plašim se, ali nije mi svejedno, najviše zbog porodice. Ja ovde živim pošteno, radim pošteno i nikad nisam imao nikakve incidente, želim da i dalje živim kao što sam živeo ranije", rekao je Đuraj novinarima.

Na najavu da će se desničari opet skupiti u nedelju ispred pekare, Đuraj kaže da jepolicija obaveštena i da očekuje da će raditi svoj posao: "Želim da živim normalno, bez pretnji i čuvanja policije. Pekara će biti otvorena u nedelju, danas smo je otvorili i više je neću zatvoriti".

Među okupljenima su bili i nevladini aktivisti, veliki broj novinara i opozicioni lideri - Marinika Tepić, Balša Božović, Borko Stefanović, Sergej Trifunović, Gordana Čomić, Maja Videnović, Dobrica Veselinović i drugi.

Jedna od učesnica skupa, Violeta Šošić, rekla je novinarima da je pred pekaru došla iz centra Beograda zato što oseća potrebu da poruči ljudima da ne treba da postoje građani u ovoj zemlji koji nemaju prava, nego da žive normalnim životima i rade svoj posao.

"Unuka je jela burek i jogurt i iznenadila se što ne moramo da platimo, što je i meni čudno. Lepše bi bilo da smo mogli da platimo, jer ja ne znam kako ovaj čovek sada posluje posle svih tih događaja, kao što ne znam ni koliko je bezbedan, nažalost", rekla je ona.

Sofija Todorović, jedna od organizatorki skupa, rekla je da je povod za okupljanje namera da se na svaki način pruži podrška njihovom komšiji "koji je sa nama svakog dana i koji ni za šta nije kriv".

"Stanje u ovom društvu ne valja već 30 godina. Stanje u društvu je odgovorno za sve što danas živimo - od korupcije, do ovoga ovde, preko političke scene koja je takva kakva jeste - za sve je odgovorno stanje u društvu. I za to što će se jednom čoveku verovatno uništiti život", rekla je Sofija Todorović za Glas Amerike.

Lider pokreta slobodnih građana i glumac Sergej Trifunović rekao je da je skup poruka da niko ne sme da trpi ovakve pritiske, a vlasnica lokala u kome Đuraj drži pekaru, Snežana Zdravković, rekla je da Đuraj uvek tu za komšije kada je potrebna pomoć:

VIDEO: Sergej Trifunović o skupu "Burek solidarnosti"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

U vreme skupa građana, sa druge strane ulice okupila se grupa desničara, koji su negodovali zbog skupa solidarnosti, ali osim nekoliko manjih verbalnih rasprava, dobacivanja i trubljenja iz automobila, incidenata nije bilo, kao ni vidljivog prisustva uniformisane policije.

Podsetimo, nekoliko desetina desničara organizovalo je prošle nedelje skup ispred pekare "Roma", noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, nakon što se na društvenim mrežama pojavila slika stara više od dve godine, a na kojoj jedan od zaposlenih u pekari "Roma" na svom profilu na Instagramu rukama pokazuje dvoglavog orla - nacionalni simbol Albanaca.

Pretnje Đuraju su nastavljene i na Fejsbuku, a objavljena je i njegova adresa na kojoj živi sa suprugom i decom.

XS
SM
MD
LG