Linkovi

34. protest "Jedan od pet miliona": Učešće na izborima samo ako budu fer


Arhiva - Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 4. maja 2019.
Arhiva - Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 4. maja 2019.

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" i ove subote su se okupili u Beogradu, po 34. put, a sa skupa je upućen protest predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će on sam učestvovati na predstojećim izborima, ukoliko ne bude omogućio fer izborne uslove.

Učesnici povorke su do zgrade predsedništva doneli džakove sa simboličnim glasačkim listićima na kojima je svaka izborna lista nosila ime "Aleksandar Vučić - Budućnost Srbije", prenose mediji.

Organizatori protesta istkli su da će šetnje nastaviti sve dok gradjani ne vrate sebi "oteta prava, slobodu i državu".

Kada je kolona bila kod zgrade Radio-televizije Srbije, sa dva jarbola skinuli zastave sa grbom te kuće i umesto njih okačili transparente na kojima piše "Za slobodne izbore" i "Za slobodne medije".

Ulaz u RTS oblepili je nalepnicama na kojima je logo te medijske kuće izmenjen, pa umesto "RTS" na njima stoji "SNS".

U Terazijskom tunelu, demonstranti su lepili plakate sa citiranim "lažima Aleksandra Vučića". Mnogi plakati pali su sa zidova tunela koji je vidljivo premazan posebnom bojom, a mediji prenose tvrdnje pripadnika obezbeđenja protesta prema kojima su komunalni milicajci pokušavali da kažnjavaju učesnike zbog lepljenja plakata.

Podsećanje na "sedam godina propadanja"

Skup je, kao i ranijih nedelja, počeo ispred Terazijske česme, a cilj ovog okupljanja je bio je podsećanje na "sedam godina propadanja za vreme vlasti Aleksandra Vučića".

Tim povodom su na Terazjskoj česmi bili su postavljeni eksponati u okviru "Muzeja naprednjačkog režima" koji ukazuju na projekte i afere vezane uz aktuelnu vlast.

Tu su bager, "Vesićeve kocke", saksija, pored koje je slika premijerke Ane Brnabić i brojne druge poruke.

Nakon obraćanja govornika, novinara Srđana Škora, jednog od organizatora protesta Srđana Markovića i Uroš Eleković koji je kao student bio prekršajno gonjen zbog protesta “Protiv diktature” 2017, građani su pošli u protesnu šetnju beogradskim ulicama.

XS
SM
MD
LG